Tekstilde neden marka şehir olmayalım?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

[email protected]

Sanayi ve ticarette Ortadoğu pazarından istifade ederek yol almaya çalışan Diyarbakır, tarımda ise bir aradığını henüz bulamadı. Geçmişte tarım, hayvancılık, ticaret merkezi olan kent, şimdi eski günlerine dönmeye çalışıyor. İyi işler ortaya çıkmaya başladı bile. Yeni yatırımlar, artan üretim ve ihracat rakamları... Buna paralel olarak yaşanan işsizliğe ve kalifiye iş gücüne çözüm arayışları... Her alandaki yatırımları teşvik için alınan hibeler... AB fonlarından alınan kaynaklar... En önemlisi dünya çapında bir proje olan GAP...

Sulama kanallarının tamamlanması ile birlikte yine başta Diyarbakır olmak üzere, GAP kapsamında olan diğer 8 ilde büyük değişimler yaşanacak. Diyarbakır'da bulunduğum 7 yıl içerisinde, geriye dönüp baktığımızda değişen o kadar çok şey görebiliyor ve hissedebiliyoruz ki. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi yeni üretime geçen farklı sektörlerdeki tesislerle dolmaya başladı. Kablo, iç çamaşırı, yatak, panel radyatör, süt-ayran, baklavalık un, kozmetik ürünleri, transformatör, orman ürünleri ve mutfak dekorasyon ürünleri, çocuk bezi, poşet vs gibi. Dünya çapında bir tesis olacak alçı-alçıpan tesisinin yapım çalışmaları sürüyor. Mermerde, mermercilerin yaşadığı bütün sıkıntılara rağmen çok iyi işlere imza atılıyor. Zaten ihracatımızın büyük kısmını mermer oluşturuyor. OSB'nin dışında da kent etrafında sanayileşme var. Yemeklik yağ tesisi, boru imalatı tesisi gibi yatırımlar yapılıyor. Bir de übtün bu gelişmeleri ise destekleyen, gelişmesine ve büyümesine katkı sunan fuarlarımız var. 2011 yılında 12 sektöre yönelik fuar organizasyonları gerçekleştirilecek.

GAP kapsamındaki sulama kanallarının tamamlanmasını bekleyen kentte sanayiye, üretime yönelik yatırımlara karşın tarımda çok fazla bir hareket yok. Diyarbakır bir pamuk merkezi. Pamuk için çırçır ve prese fabrikaları var. Ancak bunların devamı olan iplik ve tekstil yatırımları hiç yok. Oysa bölge buna çok hazır. Ellete şu gerçeği kabul etmemizde gerekir. Diyarbakır'a geçmiş dönemlerde tekstil yatırımları konusunda büyük destekler verilmiş. Ancak bu destekler yerinde kullanılmamış. Diyarbakır'a tekstil için adım atan herkes zarar görmüş. Tekstil konusunda Diyarbakır'a yönelen herkesin canı yanmış. Kısacası tekstilde sabıkalı bir şehir durumuna düşmüşüz. Ancak bugüne bakıp bugünü değerlendirmek gerek. Diyarbakırda kaliteli pamuk üretiyoruz. Ancak pamuğumuzun hepsi dışarı gidiyor. Çiftçi de nakliyeden dolayı karından zarar ediyor. Yapılacak olan iplik fabrikaları, beraberinde tekstilin diğer dallarını da getirecektir. Bölge karlı. İki kere düşünmek gerek; biri kendi kazancımızı, diğeri bölgeye katacaklarımızı ve kazandıracaklarımızı.  

GAP'ı düşünerek, Ortadoğu avantajını düşünerek, ucuz ve kalifiye olamaya başlayan genç nüfusu düşünerek, Diyarbakır'a tekstil yatırımlarını bekliyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir