Tekstilciler "Bez Bebek" örecek

Tekstilciler, Sunay Akın'ın Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği projesine "bez bebek" ile destek olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası, İstanbul Oyuncak Müzesi'ni hayata geçiren Sunay Akın'ın kurmayı hayal ettiği ve ilk toplantısını İstanbul'da düzenlediği Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği (TOYCO) projesine, "bez bebek" temasıyla destek verecek.

Sendikanın yazılı açıklamasına göre, Sunay Akın'ın girişimleriyle ocak ayında İstanbul'da yapılan TOYCO projesinin ilk toplantısına, Brüksel Oyuncak Müzesi, Roma Çocuk Müzesi, Portekiz Oyuncak Müzesi'nin yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi ve bu yıl açılacak Gaziantep Belediyesi Oyuncak Müzesi temsilcileri katıldı. Toplantıda, kasım ayı içerisinde Gaziantep, Antalya ve İstanbul'da toplantılar yapılmasına ve İstanbul'da çocuk, oyuncak ve oyun tarihine ışık tutacak bir konferans ve sergi organizasyonu düzenlenmesine karar verildi.

Bu yıl içerisinde yapılacak olan konferans ve sergi organizasyonuna Avrupa'da yer alan diğer oyuncak ve çocuk müzelerinin dışında müze uzmanları, akademisyenler, eğitmenler, psikologlar ve toplum bilimciler davet edilecek. Sunay Akın, dünyada "ilk" olan projeyi şöyle değerlendirdi: "Oyuncak ve çocuk müzeleri, Avrupa'da son 50 yılda oluşmaya başladı. Bu müzelerin deneyimlerini, bilgilerini paylaşmalarını uzun süredir planlıyorduk. İstanbul'un böyle bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor olması ülkemizin çocuğa verdiği değerin öne çıkması açısından da çok önemli. Avrupa'daki çocuk ve oyuncak müzeciliğini İstanbul'da bir araya getirmek ülkemiz adına büyük bir kazançtır. Antalya Oyuncak Müzesi ve 23 Nisan'da açılacak olan Gaziantep Oyuncak Müzesi'nin de bu çalışmalara ev sahipliği yapması, ülkemizin çocuğa ve müzeciliğe verdiği değerin Avrupa tarafından algılanmasında önemli bir rol oynamaktadır."

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Narin de, TOYCO projesinin bir parçası olarak Sunay Akın'ın öncülüğünde dünya oyuncak müzelerinin, Türkiye'de ilk kez uluslararası bir konferansta buluşacağını kaydetti. Projenin bir parçası olarak her ülkenin, kendi kültürünü anlatan bir sergi düzenleyeceğini belirten Narin, şöyle dedi: "Tekstil sektörünün oyuncaklarda kullanılması düşüncesinden yola çıkarak Sunay Akın'ın bize getirdiği 'bez bebek' konsepti ile yapılacak aktivitelerden çok büyük bir heyecan duyduk. Çünkü ülkemizdeki oyuncak kültüründe yer alan bez bebeklerimizin her biri aslında yapıldığı bölgenin tekstil kültürünün zenginliğini anlatıyor. Her bölgenin kendine has dokuma türleri, desenleri, elyafları ve giyim kültürü bu bebeklerde hayat buluyor. Türkiye'nin tekstil gücünün çocukların hayal dünyasına yansıması olan bez bebeklerin sergilenmesine destek vermek, biz Türk tekstil sanayicileri için büyük bir güzellik olacaktır."

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir