Teknoparklarda ihtisaslaşmaya gidilecek
Bakan Ergün, Türkiye'deki teknoparkların ihtisaslaşmasını sağlamak için YÖK ile oturup konuşacaklarını belirtti.
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'deki teknoparkların ihtisaslaşmasını sağlamak amacıyla YÖK ile bir araya geleceklerini söyledi.
Ergün, yaptığı açıklamada, ABD'deki temasları kapsamında Atlanta'daki Georgia Tech, Teksas'taki Houston Üniversitesi, Teksas Üniversitesi ve Rice Üniversitesi ile Stanford Üniversitesi'ni ziyaret ettiğini, ABD'deki bütün üniversitelerin ihtisaslaşmaya yöneldiğini söyledi.
ABD'de üniversite-sanayi işbirliğinin nasıl sağlandığını gördüklerini, bütün Ar-Ge çalışmalarının, konuyu ticarileştirmek ve üretime dökmek için yapıldığını anlatan Ergün, Türkiye'de de benzer bir ihtisaslaşmaya gidilmesi için YÖK ile oturup konuşacaklarını belirtti.
ABD'de şirketlerin de bu sürecin içinde bulunduğunu ifade eden Ergün, "Boşa çalışma yok, illa geliştirilen şey ticarileştirilecek. Üniversite hocaları da konunun başında. Onlar da şirket kuruyor. Üniversitenin başarısı, sadece yapılan akademik yayınlarla, yayın sayısıyla ölçülmüyor, alınan patent sayısı ile ölçülüyor. Ne kadar teknoloji ürettiklerine bakılıyor" dedi.
Her bir üniversitenin bir konuda uzmanlaştığını dile getiren Ergün, Houston Üniversitesi'nin enerjiye, University of Texas'ın tıp alanına, Rice Üniversitesi'nin nano malzemelere odaklandığını kaydetti. Bu anlayışın Türkiye'deki üniversitelerde de geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:
"Adamlar ayda güneş enerjisinden elektrik üretip, mikrodalga veya lazer yöntemleriyle dünyaya transferi üzerinde çalışıyor. Rice Üniversitesi mesela 'uzaya adamları uzay aracıyla mı gönderelim yoksa karbondan nano-teknoloji ile malzeme üretip asansörle mi gönderelim' konusu üzerinde çalışıyor. Biz de üniversitelerde teknoparklar kurduk ama karışık. Bir üniversitemiz, bir konuya odaklanıp o konuda uzmanlaşmış değil. Bu anlayışı bizim geliştirmemiz lazım. Üniversitelerimizin Ar-Ge konusunda ihtisaslaşması, ihtisas teknoparkları oluşması lazım. Bir teknopark sadece nano-teknoloji ile uğraşacak. Bir üniversite de buna odaklanacak. Bunu YÖK’le oturup konuşacağız. Teknoparkları bir araya getirip uzmanlaşmayı nasıl sağlayalım diye birlikte yapacağız. Kısa sürede bunun için bir araya geleceğiz. Hızlı şekilde yapacağız. Bakanlar Kurulunda da bir bilgilendirme yapacağız."
Akademisyenlerde de teknik konularda patent sayısının alınması gerektiğini ifade eden Bakan Ergün, "Akademik kariyerde yayın sayısının yanı sıra patent sayısı da öne çıkmalı. Yani patenti olanın akademik kariyerde öne çıkması sağlanmalı. Yayın önemli ama onun yayınına kaç tane atıf yapıldığı daha önemli" diye konuştu.