Teknoloji Ödülleri başvuruları başladı
TÜSİAD Başkanı Boyner, "Ar-Ge yatırım oranını hızla artırırken diğer yandan teknik altyapıdan hukuki altyapıya kadar geniş bir alanda kamu özel sektör işbirliği çerçevesinde yenilikçi adımlar atabilmeliyiz" dedi.
İSTANBUL - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜSİAD işbirliği ile düzenlenen Teknoloji Ödülleri 2011 yılı başvuruları bugün başladı.
Teknoloji Ödülleri'nde başvurular ön başvuru ve son başvuru olmak üzere iki aşamalı olarak alınacak. Başvurular 4 Kasım 2011 tarihine kadar sürecek.
Kuruluşlar, pazara sunulmuş ya da sunulmamış bir veya birden fazla ürün/süreç geliştirme veya iyileştirme çalışmaları ile Teknoloji Ödülleri programına başvurabiliyor.
Teknoloji ödülleri değerlendirme sisteminde, farklı ölçekteki firmaları en uygun şekilde karşılaştırmak amacıyla "mikro", "küçük", "orta" ve "büyük/bağlı" olmak üzere 4 ayrı firma ölçeğinin hem "ürün" hem de "süreç" başlıkları altında değerlendirilmesi ile 8 ödül ve firma ölçeğinde bağımsız olarak bir adet "Büyük Ödül" verilmesi öngörülüyor.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Teknoloji Ödülleri basın toplantısında, önümüzdeki sene onuncusunu düzenleyecekleri etkinliğin, özel sektör içerisinde heyecan verici bir yarış olduğunu, ödülün sahip olduğu değer ve gördüğü ilgiyle gurur duyduklarını belirtti.
Bir ülke için rekabetçiliğin yolunun inovasyon ve teknolojik açıdan yetkin bir sanayiye sahip olmaktan geçtiğine işaret eden Boyner, bilgi ekonomisine dönüşümde geri kalmanın, ülkenin karşı karşıya olduğu riskleri derinleştireceğini vurguladı.
Türkiye'nin, ihracata dayalı bir üretim modelini hedeflerken, toplam ihracat içerisindeki orta ve ileri teknolojili ürünlerin payını da muhakkak artırması gerektiğini ifade eden Boyner, "Ülkemizde teknoloji ve inovasyon ortamının geliştirilmesi yolunda, rekabet öncesi işbirliklerinin artırılması, teknoloji geliştirme bölgelerinin hem akademiyle hem de firmalar arasında işbirliğini etkinleştirmesi, Ar-ge teşvik mekanizmalarının daha verimli nasıl kullanılabileceği gibi konuların da geniş katılımlı bir ortamda değerlendirilmesi gerekiyor. ARGE yatırım oranını hızla artırırken diğer yandan teknik altyapıdan hukuki altyapıya kadar geniş bir alanda kamu özel sektör işbirliği çerçevesinde yenilikçi adımlar atabilmeliyiz" dedi.
"Açık inovasyon" kavramını daha etkili bir şekilde kullanmak gerektiğini ifade eden Boyner, AB ülkelerinin rekabet gücünü kaybetmemek için birlikte hareket ederek çerçeve programları başta olmak üzere çeşitli ortak araştırma politikaları ve bu doğrultuda ortak teknoloji üretim platformları oluşturduğunu ve bu faaliyetler için ortak fon kaynakları yarattıklarını, Türkiye'nin bu ortaklıklarda daha aktif bir şekilde yer almasının çok önemli bir bilgi ve risk paylaşımı fırsatını sağlayacağını dile getirdi.