Tek taşlarını kendileri yapıyorlar

Gümüş teknolojisi kursuna katılan kadın kursiyerler, tek taş yüzüklerini kendileri yapıyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANTALYA - Finike Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan gümüş teknolojisi kursuna devam eden kadın kursiyerler, arasında tek taş yüzüklerin de bulunduğu takılar yapıyor.
 
Halk Eğitim Merkezi gümüş teknolojisi kursunun 12 kadın kursiyeri, eğitim programının bir adım önüne geçerek, sarraflığa da başladı. Kursiyerler, kursta öğrendikleri teknikleri kullanarak altın ve gümüşten yüzük, kolye, küpe ve bileklikler üretiyor.
 
Yaptıkları takılarda gerekli altın ve gümüş ile değerli ve yarı değerli taşları kendi imkanlarıyla karşılayan kursiyerler, tasarladıkları takıları hem kendileri kullanıyor hem de fuarlarda sergileyerek satışa sunuyor. Bazı kursiyerler tek taş yüzüklerini bile kendileri tasarlıyor.
 
Kurs öğretmeni Pervin Kavacık, gazetecilere yaptığı açıklamada, Finike Halk Merkezi'nde dört yıldır gümüş teknolojisi üzerine usta öğreticilik yaptığını anlattı. Kursiyerlerin yetenek ve özverileriyle tek taş yüzük yapma aşamasına geldiğini ifade eden Kavacık, kursta kuyumculukla ilgili her türlü çalışmayı yapabildiklerini söyledi.
 
Kavacık, "Kursa katılan arkadaşlarımızın desteğiyle kurduğumuz bir atölyemiz var. Hammaddeyi alıp kendimiz üretiyoruz ya da kursiyerlerin elinde olan hurdayı eriterek başka tasarımlar üzerinde çalışıyoruz. Tüm çalışmalar sıfırdan bize ait. Sergilerde de beğeni kazanıyoruz. Bu bize daha çok haz veriyor" diye konuştu.
 
Alyansını eritip tek taş yüzük yaptı
Kursiyerlerden Nimet Subaşı, daha önce yağlı boya resim yaptığını ancak kanser teşhisi konulduktan sonra doktorların bu dalda çalışmasına izin vermediklerini söyledi.
Boş durmamak için katıldığı gümüş teknolojisi kursunda, 40 yıldır kullandığı evlilik yüzüğünü bozarak tek taş yüzük yaptığını belirten Subaşı, kuyumculuk üzerine yeni tasarımlar yapmaktan büyük keyif aldığını dile getirdi.
Kursa ilk başladıklarında telkari ve gümüş kesme üzerine çalışmalar yaptıklarını anlatan Subaşı, "Bu sene bir adım daha atarak tek taş yüzük yapmak istedim ve alyansımı bozarak bu işe başladım. Daha sonra da gümüş üzerine zirkon taşlarla birçok tek taş yüzük ve alyans yapmaya başladım. Kendi ürettiğimiz mücevheri takmak bizim için ayrı bir anlam taşıyor" dedi.
Kursiyer Füsun Uluülke de özellikle tek taş yüzük modellerine odaklanarak çalışmalarını devam ettirdiklerini, ancak değişik taşlarla süslü Anadolu uygarlıklarının izlerini taşıyan bileklikler, kolye uçları, yüzükler, küpeler de yaptıklarını anlattı. Uluülke, "Bu kurs, kendi tasarımlarımızı yaratmamıza iyi bir fırsat oldu" diye konuştu.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir