'TBMM'ye referandum tatili söz konusu'

Başbakan Yıldırım, anayasa teklifinin detaylarını anlatmak için çarşamba ve perşembe günü AKP'lilerle biraraya gelecek. Yıldırım, Ocak ayının 19'una kadar bitirilmesi hedeflenen çalışmaların ardından Meclis'e tatil gelebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım çarşamba günü AK Parti'li milletvekilleri, perşembe de AK Parti'li il başkanlarıyla sabah kahvaltılarında bir araya gelecek; toplantılarda AK Parti'li milletvekilleri ve il başkanlarına başkanlık sistemini öngören anayasa teklifi konusunda bilgi verilecek.

AK Parti ile MHP'nin üzerinde uzlaştığı 21 maddelik anayasa değişiklik teklifi, AK Parti Meclis Grubu tarafından 316 imzayla 10 Aralık günü TBMM başkanlığı'na sunulmuştu.

Konuyla ilgili olarak Reuters'a konuşan AK Parti'li bir yetkili, "Çarşamba günü sabah 10:30'da Başbakan başkanlığında Genel Merkez'de bütün Ak Partili milletvekilleriyle bir kahvaltıda bir araya gelinecek. Toplantıda Yıldırım ve AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, milletvekillerine anayasa teklifinin bütün ayrıntıları konusunda bilgi verecek" dedi. AK Parti ile MHP'nin geçtiğimiz ay anayasa teklifi üzerinde yürüttüğü görüşmeleri AK Parti adına Gül yürütmüştü.

Aynı AK Parti'li yetkili Yıldırım'ın milletvekilleriyle kahvaltısı sonrası yine Salı günü AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu'nun (MKYK) toplanacağını da söyledi. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop geçtiğimiz hafta Reuters'a verdiği söyleşide, anayasa teklifinin 20 Aralık Salı günü Anayasa Komisyonu'nda ele alınacağını belirterek, teklifle ilgili referandumun Mart sonu ya da Nisan başında mümkün olduğunu dile getirmişti. Anayasa değişikliğinin referanduma götürülebilmesi için en az 330 milletvekilinin oyu gerekirken, AK Parti'nin oy kullanma imkanı bulunan 316, MHP'nin ise 39 milletvekili bulunuyor.

"Amaç teklifin doğru anlatılması"

Bir başka AK Parti'li yetkili ise "Yıldırım Perşembe günü de AK Parti'li il başkanları ile yine kahvaltıda bir araya gelecek. Gündem anayasa değişiklik teklifi olacak. Yıldırım'ın milletvekilleri ve il başkanlarından, propaganda sürecinde teklifin getirdiklerini halka doğru anlatmaları için böyle bir yöntem seçtiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Söz konusu teklife göre Başbakanlık kurumu kaldırılırken yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı'na geçiyor. Başbakanlık makamı 2019'da yapılması öngörülen ancak öne alınma imkanı da bulunan Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerine kadar sürecek. Düzenleme Cumhurbaşkanı'nın bir siyasi parti ile bağının bulunmasına da imkan verirken, Cumhurbaşkanı'na tanınan yeni yetkilerin olası referandumdan sonra değil, yapılacak ilk seçimden sonra yürürlüğe girmesi de öngörülüyor.

"TBMM'ye referandum tatili söz konusu" 

AK Parti'li yetkili, "Benim izlenimim anayasa teklifinin genel kuruldaki görüşmelerinin ocak ayının 19'una kadar bitirilmesinin hedeflendiği yönünde. Ondan sonra Meclis kısa bir çalışma daha yapıp referandum tatiline girebilir" ifadesini de kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir