TBMM Genel Kurulu toplandı
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.
TBMM Genel Kurulu toplantısında konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, gündem dışı söz alarak Adana'da kentsel dönüşüm konusuna değindi.
Kentsel dönüşümün çok bileşenli bir konu olduğunu ancak yapılan projelerde bu bileşenlerin rant uğruna gözardı edildiğini savunan Beştaş, Adana'da gerçekleştirilen projelerin insan odaklı olması, vatandaşların talep ve beklentileri doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
AK Parti Tokat Milletvekili Coşkun Çakır da Prof. Dr. Halil İnalcık'ın vefatı dolayısıyla gündem dışı söz aldı.
İnalcık'ın Cumhuriyet'in sembol isimlerinden biri olduğunu ve bir tarihçi olarak dünyaya ışık tuttuğunu vurgulayan Çakır, İnalcık'ın Türk ve Osmanlı tarihi alanındaki çalışmaların bilime benzersiz katkılar sunduğunu anlattı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise gündem dışı konuşmasında yerel basının içinde bulunduğu sorunları anlattı. 15 Temmuz gecesi yaşanan FETÖ'nün darbe girişiminin medyanın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Gürer, "Medyanın gösterdiği duyarlılık ve mücadele tarihe önemli bir not olarak düşmüştür." dedi.
Gürer, yerel basının sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulmasını isteyerek, bu sorunlara ilişkin Meclis Araştırması açılmasının da yararlı olacağını belirtti.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, gündem dışı konuşmaların ardından yerinden söz alarak, Kamışlı'da DAEŞ tarafından saldırılar gerçekleştirdiğini ifade etti. Meclis'in bu duruma sessiz kaldığını ileri süren Baluken, bu durumun kabul edilemez olduğunu savundu.
Darbe girişimi sonrası Kanun Hükmünde Kararnamelerle yapılan uygulamaları endişe içinde takip ettiklerini söyleyen Baluken, tüm uygulamaların hukuk sınırları içinde olması gerektiğini belirtti.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yargı sürecinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirterek, bu sürecin kişiselleştirilmemesini ve adalet duygusundan ayrılınmamasını istedi.
Akçay, Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini, bu ortamdan birlik, beraberlik ve uzlaşı içinde çıkılabileceğini vurgulayarak, "Ülke bu kadar büyük bir badire içinde geçmeye çalışırken, bazı çiğ ve sığ zihniyetlerin kaostan başkanlık devşirmeye çalışan ifadelerini de kınıyorum." diye konuştu.
"Meclis terörün bitmesi konusunda da el ve güç birliğini hayata geçirmeli"
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Kamışlı'da insanlık dışı bir katliam yaşandığını ifade ederek, saldırıyı CHP adına kınadıklarını söyledi.
Ülkenin, Siirt ve Hakkari'den gelen 5 şehit haberiyle sarsıldığını ifade eden Altay, darbeyi püskürten Meclis'in terörün bitmesi konusunda da el ve güç birliğini hayata geçirmesini istedi.
Altay, bazı yabancı basın kuruluşlarında Türkiye'de yaşanan darbe girişimine ilişkin kabul edilemez, gerçekleri çarpıtan, haksız yayınlar olduğunu dile getirerek, bu değerlendirmelere "Hadi oradan" diyerek karşılık verdiklerini söyledi.
"Ayrıma dikkat etmemiz lazım"
AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz de konuşmasına Engin Altay'ın yabancı basında yer alan bazı değerlendirmelere ilişkin tepkisine katıldığını söyleyerek başladı.
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin tüm süreçlerin adalet anlayışı içinde yürütüldüğünü kaydeden İnceöz, "Eleştiriler yapılırken üniformalı vatan hainleriyle, gerçek askerlerimizin ayırt ederek yapmamız lazım. Ve topyekun bir zan altında bırakmamak gerektiği kanaatindeyim. Bu ayrıma dikkat etmemiz lazım." dedi.
Türkiye'nin mücadelesinin sadece Fethullahçı terör örgütüyle değil aynı zamanda PKK terör örgütüyle de sürdüğünü dile getiren İnceöz, ülkenin bu mücadele sürecinden demokrasini güçlendirerek ve kararlı adımlar atarak çıkacağını vurguladı.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da yerinden söz alarak Kamışlı'daki terör saldırısını kınadıklarını söyledi.