TBMM Başkanlık Divanı oluşacak

64. Hükümet'in kurulmasına ilişkin takvim işleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meclis'i, hem Başkanlık Divanı hem de 64. Hükümet'in kurulmasına ilişkin takvim nedeniyle yoğun bir gündem bekliyor.  

TBMM Başkanlık Divanı'nın bu hafta şekillenmesi bekleniyor. Başkanlık Divanı'nın kaç kişiden oluşacağı, TBMM Danışma Kurulu'nda belirlenecek. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek Başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak. 

TBMM İçtüzüğü uyarınca; Başkanlık Divanı, bir Başkan, 4 başkanvekili, 7 katip üye ve 3 idare amiri olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Başkanvekili sayısı 4 kalmak koşuluyla, katip üye ve idare amiri sayısı artırılabiliyor.  

Başkanlık Divanı; 23. Dönem'de 17, 24 ve 25. dönemlerde ise 18 kişiden oluştu. 26. Dönem'de Başkanlık Divanı'nın 17 kişiden oluşmasına karar verilmesi durumunda Başkan dahil AK Parti'ye 10, CHP'ye 4, HDP'ye 2, MHP'ye ise bir üyelik düşecek. Başkanlık Divanı'nın 18 kişiden oluşması benimsenirse; AK Parti'ye 10, CHP'ye 5, HDP'ye 2, MHP'ye ise bir üyelik verilecek. Eğer İçtüzük'teki haliyle Başkanlık Divanı'nın 15 kişiden oluşması istenirse, AK Parti'ye 9, CHP'ye 4, HDP ve MHP'ye ise birer üyelik düşecek. 

26. Dönem'de AK Parti'ye iki, CHP ve HDP'ye birer başkanvekilliği düşecek, MHP'nin ise Meclis Başkanvekili olmayacak.  

TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşmasının ardından sıra ihtisas komisyonlarına gelecek.  

Komisyonların 26 üyeden oluşması benimsenirse AK Parti 15, CHP 6, HDP 3 ve MHP 2 üyeyle temsil edilecek. 40 üyeli TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda,  Anayasa'nın "iktidar grubuna veya gruplarına en az 25 üye verilmek şartıyla" hükmüne göre 25 üyelik AK Parti'ye, 9 üyelik CHP'ye, 4 üyelik HDP'ye ve 2 üyelik ise MHP'ye verilecek.  Komisyonların 25 üyeden oluşması durumunda, AK Parti'ye düşen üyelik ise 15 yerine 14 olacak.       

Başkanlık Divanı ve komisyonların oluşmasıyla Meclis'teki yasama çalışmaları da başlayacak.   

Yeni hükümet  

Yeni hükümet listesinin belirlenmesiyle birlikte Meclis'teki süreç de işlemeye başlayacak.  

Anayasa uyarınca Bakanlar Kurulu'nun listesi TBMM'ye sunulacak. Bakanlar Kurulu'nun Programı'nın, kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir Bakan tarafından okunması gerekiyor. Programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra görüşmelere geçilecek, görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra ise güven oylaması yapılacak.   

Öte yandan, siyasi partiler de ilk grup toplantılarını bu hafta yapacak.  

Bu konularda ilginizi çekebilir