Tavukçular gübre için çözüm arıyor

Tavukçular, tavuk dışkısının gübre veya enerji üretiminde değerlendirilmesi için devlet desteği istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'de tavukçuluk sektörü önemli boyutlara gelirken, yumurta ve et tavuğu üreticileri, üretim sırasında ortaya çıkan yıllık yaklaşık 5,5 milyon ton tavuk dışkısının yol açtığı sorunlara çözüm arıyor.

Tavukçular, çevrenin, havanın ve suyun kirlenmesine neden olan tavuk dışkısının gübre veya enerji üretiminde değerlendirilmesi için devlet desteği istiyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) ile Hollanda Büyükelçiliği'nin birlikte düzenlediği "Tavuk Gübresinin İşlenerek Değerlendirilmesi" konulu seminer, besicilerin de katılımı ile Ankara'da yapıldı.

Seminerin açılışında konuşan BESD-BİR Başkanı Zuhal Daştan, Türkiye'de geçen yıl 705 milyon piliç kesildiğini, yılda ortalama 66 milyon yumurta tavuğunun ticari işletmelerde tutulduğunu, 20 milyon civarında da serbest kanatlı bulunduğunun tahmin edildiğini söyledi. Bakanlık verilerine göre, sektörde yaklaşık 11 bin 350 etlik piliç kümesi, 3 bin 120 ticari yumurta üretimi yapan kümes ve bin 586 damızlık kümes olmak üzere toplam 16 bin 50 kümes bulunduğunu anlatan Taştan, kanatlı sektöründe 4,1 milyon ton yem tüketildiğini, tüketimin doğal sonucu olarak da yumurta tavukçuluğu sektöründe 3 milyon ton, etlik piliç sektöründe ise 2,5 milyon ton yaş dışkı ortaya çıktığını kaydetti.

Yıllık 5,5 milyon ton civarındaki tavuk ve hayvan dışkısının çevre sorunu yaratan atık olmaktan çıkarılıp, tarımsal gübre, ekonomik değer haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Daştan, özellikle entegre tesislerin, bu atıkların ekonomik değerlendirilmesine yönelik yatırımlar konusunda öncülük etmesi gerektiğini belirtti.

Bu atıklardan gübre üreten tesislerin satış konusunda fazla başarılı olamadığını, fiyat konusunda sorun yaşandığını anlatan Daştan, bu sıkıntıların aşılabilmesi için, devletin, kimyevi gübre gibi, işlenmiş tavuk gübresi satın alanlara da birkaç yıl destekleme ödemesi yapmasının yararlı olacağını söyledi. Bakanlık öncülüğünde gübre toplama merkezleri  oluşturularak işleme tesislerine sevkin sağlanması yönünde organizasyonun fabrikaların çalışmasını kolaylaştıracağını anlatan Daştan, ayrıca toprağa dost bu gübrede KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini önerdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir