Taşeronlara 'kayıt altı' şartı

İşçilerine yapılan ödemelerde yaşanan sorunlar nedeniyle taşeronlara 'kayıt altı' şartı getiriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Ölçekli Müteahhitlik Sektör Meclisi, alt yükleniciler için "kayıt altı" şartı istedi.

TOBB bünyesinde çalışmalarını sürdüren Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli Müteahhitlik Sektör Meclisi, TOBB Birlik Merkezi'nde bir araya geldi.

Edinilen bilgiye göre, Bekir Adıyaman başkanlığında yapılan meclis toplantısına Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Şinasi Candan, Gelir İdaresi Başkanlığı Şube Müdürleri Sadık Demirbaş ve Kamil Özkan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Yapı Denetim Daire Başkanı Mustafa Tahsin Badem, ASKİ İş Denetim Birim Başkanı Atilla Türkyılmaz da katıldı.

Taşeronluğun ve işçi çalıştırmanın vergisel sorumluluğu ile kanal bedelleri ve yapı denetimi uygulamasından kaynaklanan sorunların tartışıldığı toplantıda konuşan Sektör Meclis Başkanı Bekir Adıyaman, taşeron kategorisinde yer alan kalıpçı, demirci, fayansçı gibi iş kollarında çalışanlara yapılan ödemelerde, belge sorunu yaşandığına işaret etti.

Sorunun çözümü için alt yüklenicilerin kayıt altına alınmasının gerekli olduğunu ifade eden Adıyaman, alt yüklenici taşeronlara, birinci kademe sertifika verilmesi ve kayıt altına alınma şartlarının oluşturulmasını isterken, diğer işçilerin sertifikalarının ayrı düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Bekir Adıyaman, taşeronların belgelendirilme sorunu çözülünceye kadar geçici bir çözüm olarak, taşeronların maliyet içindeki işçilik oranlarının tespit edilmesini ve Maliye Bakanlığı'nın, müteahhide yansıyan 20-25'lik maliyeti azaltacak, bir düzenleme yapması talebinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir