Tartışılan paketi onayladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen 6572 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı
ANKARA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek yargıda yeni düzenlemeler içeren, hakim ve savcı ücretlerine artış getiren, polis tarafından yapılacak aramalarda "kuvvetli" şüphe kriterini "makul" şüpheye dönüştüren yasayı onayladı.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan 6572 sayılı "Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu" onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.
Yasa, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri öncesinde vaat edildiği şekilde hakim ve savcı ücretlerine artış getirirken, polise "kuvvetli" şüphe yerine "makul" şüphede arama yetkisi tanıyor.
HSYK'ya ilişkin bu yılın Şubat ayında yapılan düzenleme ile üst aramalarında makul şüphe kaldırılarak somut delile dayalı kuvvetli suç şüphesi getirilmişti.
Yasayla katalog suçlarda dosyaya erişim zorlaştırılırken, şüpheli ve sanıkların dinlenilmesi tek bir hakim kararıyla yapılabilecek.
Mevcut uygulamada dinleme kararını ağır ceza mahkemeleri oy birliği ile verirken, yeni teklifle dinlemelere sadece sulh ceza hakimleri karar verecek. Dinleme gerekçeleri arasına devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar da eklenirken, böylelikle dinlemelerin kapsamı da genişletiliyor.
Yasa ile taşınmazlara, hak ve alacaklara el koymanın kapsamı da genişletilerek, "Anayasa'yı ihlâl", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "hükümete karşı silahlı isyan", "silahlı örgüt", "silah sağlama" ve "suç için anlaşma" soruşturmalarında el koyma kararı verilmesinin önü açılıyor.
Yasayla yüksek yargı ile ilgili de düzenlemelere gidilerek, bu çerçevede Danıştay ve Yargıtay'da üye ve daire sayısı artışı ile 4,000 hakim adayı alınması öngörülüyor. Danıştay'da daire sayısı 15'ten 17'ye, Yargıtay'da ise 36'dan 48'e çıkarılırken, Danıştay ve Yargıtay üyesi seçilebilmek için hakimlik ve savcılık mesleğinde 20 yıllık kıdem şartı, 17 yıla düşürülüyor.
Yargıtay'daki daire sayısı da 38'den 46'ya çıkarılırken, bu dairelerin 23'ü hukuk, 23'ü ceza dairesi olacak.
Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Yargıtay'a toplam 129 üye seçilecek. Danıştay'a ise 39 üyenin yanı sıra, 23 savcı ve 50 tetkik hakimi alınacak. Adalet Bakanlığı'na da 4,000 hakim adayı alınacak.