Tarsus film platosuna döndü, Kurtlar Vadisi bereket getirdi
Film platosuna dönen Tarsus'ta Hanımın Çiftliği dizisinden sonra Kurtlar Vadisi Filistin heyecanı başladı.
Derya EĞRİCAN GÜLEÇ
MERSİN - Hanımın Çiftliği dizisiyle adını duyuran Tarsus, şimdilerde Kurtlar Vadisi Filistin film çekimlerine evsahipliği yapıyor.
Çekimlerin büyük bölümünü Tarsus'ta gerçekleştiren Pana Film, zaman zaman Adana'da da çalışmalar yapıyor.
200 kişilik film ekibiyle Tarsus'a geldiklerini anlatan Pana Film Yapım Sorumlusu Murat Yördem, yaklaşık 2 aydır bölgede olduklarını ve çalışmalarının 10 Eylül, en geç 20 Eylül'de tamamlanacağını bildirdi. Dekordan catring hizmetine kadar tüm harcamalarını Tarsus'ta gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yördem, "Tarsus'a bir çiviyi dahi dışarıdan getirmedik. Tüm ihtiyaçlarımızı buradan karşılıyoruz" dedi.
Bugüne kadar 400 bin TL harcama yaptıklarını açıklayan Yördem, "Bundan sonraki bölüm daha masraflı olacak. İkinci bölümde Tarsus ekonomisine 400 bin TL'nin de üzerinde katkı sağlayacağımızı tahmin ediyorum" dedi. Esnafa sağlanan katkının yanı sıra çekimler sırasında 2 bine yakın figüran kullandıklarına da değinen Murat Yördem, günlük ortalama 30 TL ücret verdiklerini açıkladı. Halkın ve yerel yönetimin ilgi ve desteğinden çok memnun kaldıklarını kaydeden Yördem, yeni projelerin çekimlerinde de Tarsus'u düşünebileceklerinisöyledi.
Çekim yerleri restore edilerek turizme açılacak
Yapılan çekimlerin bölge tanıtımı açısından önemli rol oynadığını vurgulayan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, belediye olarak Mersin Üniversitesi ile işbirliği içinde filmin çekildiği tarihi alanın restorasyonunugerçekleştirip turizme açma projeleri bulunduğunu ifade etti. Yakın illerden çekimlerin izlenmesi adına yoğun talep bulunduğunu belirten Kocamaz, "Çekimler bittikten sonra da halkımız filmi izleyerek çekim yapılan alanları ziyaret etmek istiyor. Bu nedenle restorasyon projesi başlattık" dedi.
Film çekimlerinin Kırkkaşık Bedesteni ve tarihi ticaret merkezinde yapıldığını anlatan Belediye Başkanı Kocamaz, belediye olarak bu bölgenin turizme açılması için restorasyon projesi başlattıklarını bildirdi. Mersin Üniversitesi ile ortak yapılacak çalışmanın 3 etaptan oluşacağını dile getiren Kocamaz, ilk etabın projesinin Kasım ayında tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Proje bedelinin ve ilk etap maliyetinin 1 milyon 500 bin TL olduğunu bildiren Kocamaz, ilk etap projesinin tamamlanmasıyla birlikte vakit kaybetmeden ihaleye çıkacaklarını ifade etti. "Bu çalışmayı esnaf - belediye işbirliği ile tamamlamak istiyoruz" diyen Kocamaz, bu bölgedeki binaların elden geçirilip aslına uygun hale getirileceğini ve turistik bir alışveriş merkezi oluşturulacağını açıkladı. Kocamaz, "Bu restorasyondan sonra esnaf da turizme yönelik olarak kendisini yenileyecektir" değerlendirmesini yaptı. Projenin 2 - 2,5 yıl içinde tamamlanmasını hedeflediklerini belirten Kocamaz, hazırladıkları proje ile Belediye olarak Tarihi Kentler Birliği'nden başarı ödülü aldıklarını da anımsattı.
Yatak sorunu vakit kaybedilmeden çözülmeli
Turizm adına ilçenin en büyük sorununun yatak kapasitesinin yetersiz olmasını hatırlatan Burhanettin Kocamaz, bu nedenle film ekibinin büyük bölümünün Adana'da konaklamak durumunda kaldığına işaret etti. Belediye olarak bu konuda da çalışmaları bulunduğuna değinen Kocamaz şu bilgileri verdi:
"Tarsus'un önünde 3-5 yıllık sıkıntılı bir dönem var. Sahildeki turizm bölgesi tamamlandığında, Karboğazı Kayak Merkezi devreye girdiğinde ve Çukurova Havaalanı hayata geçtiğinde Tarsus yeniden geçmişteki cazibe merkezi konumuna gelecek. Biz de yerel yönetim olarak yeni projelerimizle buna destek oluyoruz. Sahildeki tesisler yapıldığında konaklama sorunu kalmayacak. Ama bu zamana kadar biz de eski belediye binasını otel olması için ihaleye çıkarıyoruz. Talip çıksın hemen verebiliriz. İlçedeki yatak sayısının artması için çalışmalarımız sürüyor. Mevcut belediye tesisi içinde de bir otel yapılması projemiz var. 200 yataklı oteli gelecek yıl ihaleye çıkaracağız."
Turizme yönelik çalışmaların bununla sınırlı olmadığını anlatan Kocamaz, Danyal Peygamberin bulunduğu mekanla ilgili ihaleyi tamamladıklarını ve 2011'de restorasyonun tamamlanacağını söyledi. Bir de müze çalışmaları bulunduğunu kaydeden Burhanettin Kocamaz, Türkiye'de olmayan bir kilim müzesi açacaklarını dile getirdi. Ellerinde müzeyle ilgili materyallerin bulunduğunu belirten Kocamaz, mekan sorununun çözülmesiyle birlikte yöreyi anlatan güzel bir müzeyi hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.
Yatırımcının önü açılsın konaklar otel olsun
Tarsus turizminin en önemli sorunlarından birisinin yetersiz yatak kapasitesi olduğunu vurgulayan Tarsus Ticaret Odası Başkanı Mehmet Karagözlü, 4-5 yıldızlı otellere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Film çekimleriyle bölge tanıtımının hızlandığını ve ilçeye ilginin arttığını dile getiren Karagözlü Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi hayata geçene kadar yeni çalışmalar yapılabileceğine işaret etti. Tüm dünyanın gözünün Tarsus'taki Eski Konaklarda olduğuna değinen Mehmet Karagözlü, Turizm Bakanlığı‘nın bu konakların otele dönüştürülmesi için yatırımcının önünü açmasını beklediklerini söyledi. Evlerin restorasyonu yapılmadan tahsis edilmesi gerektiğini anlatan Karagözlü, yatırımcı firmanın gerekli çalışmaları gerçekleştireceğine inandığını söyledi.