Tarsus Amerikan Koleji 125. yılını kutluyor
Birçok iş insanı, üst düzey yönetici, akademisyen, gazeteci ve yazar yetiştirmesiyle “liderlerin okulu” olarak tanınan Tarsus Amerikan Koleji, 125. yılını kutluyor
YILDIZ TAŞDELEN ERLİ
TARSUS- Sorgulayıcı bireyler yetiştirmeyi hedefleyen, hayata dönük bir anlayışla geliştirilen müfredatı ve bölgesinin tek International Baccalaureate (IB) eğitimi ile Tarsus Amerikan Koleji, ikinci 125. yılına yeni projeler ve yenilenen kampüsü ile giriyor. Kolej, yeni yurt binası ile daha fazla öğrenciyi dünya standartlarında eğitimle buluşturmayı, Anadolu’nun en başarılı öğrencileri için burs programları başlatarak kaliteli eğitimin yaygınlaşmasını hedefliyor.
Türkiye ve bölge dışında sınır komşusu ülkelerin başarı- lı öğrencilerini de Tarsus kampüsünde eğitmeyi hedefl eyen kurum, önümüzdeki günlerde uluslararası kimliğini daha yüksek sesle duyuracak. 11 bin metrekarelik yeni alanıyla kaliteli eğitim, konforlu yerleşim birimleriyle beraber sunulacak. Tarihi kampüsün yanında inşa edilen yeni yerleşim biriminde spor salonu, yemekhane, 600 kişilik konferans salonu ve kütüphane olarak restore edilen tarihi Sadık Paşa binası Tarsus Amerikan Koleji geleneklerini geleceğe taşıyacak. 30 milyon lira yatırımla yapılan yerleşkede yatılı öğrenci kapasitesi 140’a çıkacak.
Tarsus Amerikan Koleji; Sağlık ve Eğitim Vakfı’na (SEV) bağlı bir kurum. SEV Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Aydede, düzenlenen basın toplantısında, burs oranını artırmak istediklerini ifade ederek, diğer illerden aldıkları öğrencilerin sayısını artıracaklarını, Tarsus Amerikan Koleji’ni ilk ve ortaokul öğretmenlerine tanıtabilmek için seminerler düzenleyeceklerini, Anadolu’da tanıtımlar gerçekleştireceklerini anlattı.
Tarsus, ümit vaat ediyor
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, Tarsus ziyareti kapsamında gazetecilere yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin ilk ticaret odasının Tarsus olduğunu belirterek, tarihi geçmişi ile pek çok zenginliği bünyesinde barındıran ve tüm dinleri kucaklayan yapısıyla Tarsus’un, turizm kenti olma yönünde ümit vaat ettiğini söyledi.
Koçak, Kulak-Beyazkum mevkiinde yer alan yaklaşık 3 milyon metrekare yüzölçümlü 12 adet parselde Özaltın, Limak, IC Çeçen, Aram ve Peta firmalarının turizm yatırımı yapacağını, bu yatırımın yaklaşık 5 bin kilişik direkt istihdam sağlayacağını ve ekonomiye yılda 150 milyon dolar katkı sağlayacağını bildirdi. Gülek kasabında bulunan Karboğazı’nın kış turizmi ile canlandırılmasının planlandığını kaydeden Koçak, Tarsus’ta, 140 çeşit ürün yetiştiğini, ancak bu ürünlerin katma değer yaratılmadan satıldığını anlattı.
Turizm için 13 tahsis verildi
1994’ten bu yana ilçede belediye başkanlığı yapan Burhanettin Kocamaz, 30 Mart’taki seçimlerde partisi MHP tarafından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi. Kocamaz, şu anda Tarsus’un bölgenin en huzurlu yerlerinden olduğunu ifade ederek, “Biz hiç kimseyi ötekileştirmedik. Mersin Büyükşehir’e talibiz. Şu anda da önde görünüyoruz” dedi.
Kocamaz, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan Tarsus’un pamuk üretimi nedeniyle geçmişte tekstilin merkezi olarak bilindiğini, ancak zaman içinde tüm tekstil fabrikalarının kapandığını, pamuğun yerini mısır ve buğday üretimine bıraktığını söyledi. Mersin genelinde yaptıkları araştırmada Türkiye ortalamasının 2-2.5 katı üzerinde işsizlik olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Kocamaz, Tarsus sahillerinin turizm bölgesi olması için çalışmalar başlattıklarını, altyapı yatırımlarının tamamlanmaması nedeniyle yatırımcıların henüz yatırıma başlamadığını anlattı. Mersin’deki limanın özelleştirildikten sonra müthiş bir ivme kazandığın, ancak tekelleşmeye gidildiğini savunan Kocamaz, “Liman, kapasite olarak zaman zaman yetmiyor. Mersin’de yeni alternatif limanlar düşünmek lazım” dedi.
Turizm konusunda büyük potansiyel taşıyan Tarsus’ta konaklama imkanlarının yetersiz olduğuna dikkati çeken Kocamaz, 2 otel daha yapıldığını, turizm için ilçede 13 tahsis verildiğini bildirdi.