Tarım arazileri toplulaştırılıyor
Tekirdağ'da Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından ilgili yasa gereğince köylerdeki tarım arazileri toplulaştırılmaya başladı.
TEKİRDAĞ - Tekirdağ'da, tarımsal üretimin artırılması amacıyla, tarım arazilerinin toplulaştırılması çalışmalarına başlandığı bildirildi.
Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından ilgili yasa gereğince köylerdeki tarım arazilerinin toplulaştırılması yoluna gittiklerini söyledi.
Bu kapsamda Tekirdağ merkez ve ilçelerindeki tarım arazilerinin toplulaştırılması projesine merkeze bağlı Kaşıkçı köyünden başlandığını ifade eden Karadağ, Trakya'da 6 yıl içinde arazi toplulaştırma işlemini bitirmeyi ön gördüklerini vurguladı.
"Tekirdağ olarak ilk aşamada ön incelemelerini yapmak üzere iki tane komisyon kurduk ve bu çalışmaları ilk olarak Kaşıkçı'dan başlattık" diyen Karadağ, şöyle devam etti:
"5 köyün arazilerini kapsayan toplam 78 bin dekarlık alanın toplulaştırma işlemine, başlamış olduk. Bir kaç yıl içinde bitirmiş olacağız. Proje kapsamında, bakanlığımızın da belirlemiş olduğu yıllık 250 bin dekar araziyi toplulaştırmayı hedefliyoruz. Yani, her yıl 250 bin dekar araziyi toplulaştırmış olacağız. Ama bu, bakanlığımızın belirlemiş olduğu alt limittir. Biz bunu Tekirdağ olarak yılda 500 bin dekara kadar çıkartıp Tekirdağ'ın tüm arazilerini 4-5 yıl içinde bitirmek istiyoruz."
Tarım Arazilerinin Toplulaştırılması Projesi'ni tarımda milat olarak gördüklerini ifade eden Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün, Avrupa ülkelerine baktığımızda arazileri bizdeki gibi bölünmüş, parçalanmış değil aksine bin, 2 bin dekar gibi alanlarda çiftçilik yapılıyor. Ancak bizim ilk etapta bu kadar büyük araziyi bir araya getirmemiz zor olur. Çok parçalı olan küçük alanlarda çiftçilik yapılması da giderek zorlaşıyor. Çiftçilerimiz de artık, eskisi gibi karın doyurmak için çiftçilik yapmıyor. Biraz para kazanmak, her türlü sosyal ihtiyaçlarını gidermek için çiftçilik yapılması gerekiyor. İşte burada arazi toplulaştırılması devreye giriyor. Bu projenin, bizlere çok büyük getirisi olacak. Projeyi, tarımda milat olarak görüyorum. Projede, kimsenin hakkının çiğnenmemesine azami derecede özen göstereceğiz. Proje tamamlandıktan sonra alınacak ürün kalitesi ve insan gücü başta olmak üzere çok geniş yelpazede fayda sağlayacak."
Kaşıkçı köyü Muhtarı Münir Bilgin, köylerinde 9 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu belirterek, projenin kendilerine çok büyük fayda sağlayacağına inandıklarını belirterek, proje kapsamında köylerindeki atıl durumda olan hazine arazilerinin de kullanılacağından önemli kazanımlar elde edeceklerini ifade etti.
(AA)