Taleplerimiz konusunda ciddi mesafeler alındı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Vershbow'la dün yaptığı görüşmeyi değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün görüştüğü ABD Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Büyükelçi Alexander Vershbow'un Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını bir kez daha Başkan Barack Obama'yı temsilen ifade ettiğini belirterek, "Türkiye'nin talepleri konusunda ciddi mesafeler alındı" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nde bir gazetecinin terörle mücadelede insansız hava aracı "predator"lerin ve Super Cobra tipi helikopterlerin ABD tarafından Türkiye'ye verilmesi konusunda mutabakat sağlanıp sağlanmadığı ile ilgili sorusunu cevapladı.

Davutoğlu, Hakkari'de yaşanan son terör saldırılarının ardından ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'nın kendisini, ABD Başkanı Barack Obama'nın da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığını hatırlatarak, bu görüşmelerde ABD tarafından terörle mücadele konusunda Türkiye'ye yardımcı olmak amacıyla bir özel temsilci ve uzman bir heyet göndererek, bu konuda birlikte çalışma isteklerini ifade ettiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın New York'ta BM Genel Kurulu marjında Obama ile yaptıkları görüşmede terörle mücadelede Türkiye'nin ABD'den beklentilerini ilettiğini hatırlatan Davutoğlu, "Dolayısıyla dün bu heyet geldi. Milli Savunma Bakan yardımcısı Alexander Vershbow, Sayın Obama'nın özel temsilcisi olarak geldiler. Heyetlerimizle teknik görüşmeleri yaptıktan sonra da ben kendilerini kabul ettim. Yapılan teknik görüşmelerde mutabık kalınan hususları gözden geçirdik. Şunu ifade etmek isterim. Özel temsilci Vershbow, Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını bir kez daha Obama'yı temsilen ifade ettiler ve Türkiye'nin talepleri konusunda da, bu talepler teröre karşı mücadelede bizim için önemli taleplerdir, ve bu talepler konusunda da ciddi mesafeler alındı" diye konuştu.

Davutoğlu, önümüzdeki günlerde bu konuda kamuoyuna gerekli bilgilerin süreç tamamlandığında verileceğini söyledi.

Davutoğlu, "Bizim için teröre karşı mücadelede son derece önemli olan talepler konusunda zikrettiğimiz hususlar da dahil olmak üzere önemli mesafeler alındı. Zaten bu konuda da iki müttefik ülke arasında dayanışma olmasından daha doğal bir durum yoktur. Pozitif bir şekilde geçti görüşmeler ve mesafe alındı" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ayrıca, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'nın geleneksel olarak düzenlediği Cumhuriyet Balosu'nu yapmama kararı aldıklarını açıkladı. Davutoğlu, "Balo için ayrılan para ve o akşam için katılımcıların ödediği paralar da Van depreminde zarar gören bir okulun inşaatı için kullanılacak" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir