T-Bank kobi kredilerini artıracak
Banka, bir yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve yüzde 12-13 faizli kredi veriyor
KONYA - Turkland Bank (T-Bank) Genel Müdürü Dinçer Alpman, T-Bank cirosunun üçte birini KOBİ kredilerinin oluşturduğunu, bunu yüzde 50'ye çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
Alpman, T-Bank Konya Şube Müdürü Mesut Koyuncu ile birlikte Dedeman Otel'de düzenlediği basın toplantısında, T-Bank'ın eski MNG Bank olduğunu, Lübnanlı Hariri Grubu'nun bankayı satın aldığını ifade etti.
T-Bank'ın yüzde 50 hissesinin Arapbank'a, yüzde 41'inin BankMed'e ve yüzde 9'unun MNG'ye ait olduğunu ifade eden Alpman, "Hariri grubu Türk Telekom ve Avea ile birlikte 7 milyar dolarla Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcı" dedi.
Alpman, T-Bank'ın Türkiye'de 25 şubesi olduğunu belirterek, bireysel bankacılıkla ilgilenmedikleri için kamuoyunda pek tanınmadıklarını, hedef kitlelerinin KOBİ ve ticari müşteriler olduğunu söyledi.
T-Bank'ın 2009 yılında mevduatlarından daha fazla kredi dağıttığını belirten Alpman, "Banka cirosunun üçte birini KOBİ kredileri oluşturuyor. Bunu yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Banka olarak KOBİ tanımımız yıllık cirosu 4-10 milyon dolar olan işletmeler. 2 bin aktif KOBİ müşterimiz var. Bir yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve yüzde 12-13 faizli kredi veriyoruz" diye konuştu.
Alpman, 2008 yılının Eylül ayında başlayan küresel ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurgulayarak, bankacılık sektörünün 2008 yılı Eylül ayından 2009 yılı Aralık ayına kadar 10 milyar dolar küçüldüğünü, bunun yanında da 10 milyar dolar dış borç ödediğini anlattı.
Türkiye'de KOBİ bankacılığında 30 milyon lira kredi kullandırıldığını dile getiren Alpman, şunları kaydetti:
"Türkiye ekonomik krizin faturasını 2001'de ödedi. O dönemde 23-24 banka battı. Son yaşanan krize 2001'deki gibi girilseydi Türkiye için felaket olabilirdi. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bankacılık sektörünü sık sık denetliyor. Bankacılık sektörü, genelde politik krizlerden çekinir. Çünkü onu biz yönetemiyoruz. Hükümetle muhalefet arasında yaşanan gerginlikler bankacılık sektörüne dalgalanma olarak yansır. Ama erken seçim ya da daha büyük krizler banka sektörünü sarsar. Enflasyon aslında iyi bir şeydir. Son yaşanan krizin nedenlerinden biri de enflasyonun düşmesidir"