Suriye sınırında çatışma: 2 ölü

Suriye'den Türkiye'ye girmeye çalışan sığınmacılara Suriye askerleri tarafından ateş açıldı. Suriye'den getirilen yaralı sayısı 17'ye ulaştı, 2'si hayatını kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİLİS - Suriye'den Türkiye'ye girmeye çalışan sığınmacılara Suriye güvenlik güçlerinin açtığı ateşte yaralananlardan birinin, Kilis'teki konteynır kentte görev yapan bir Türk kadın görevlinin olduğu öğrenildi. Kilis Sağlık Müdürü Yemliha Aksoy, Türkiye-Suriye sınırı yakınlarındaki çatışmada yaralanarak Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilen yaralılardan 2'sinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Öte yandan Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Suriye'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatguzarını bakanlığa çağırarak, sınır bölgesindeki çatışmaların durdurulmasını istedi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Feridun Sinirlioğlu, Suriye'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatguzarını bakanlığa çağırarak, Türkiye-Suriye sınırında ateş açılmasıyla ilgili olarak kendisine gerekli uyarıları yaptı. Görüşmede, bölgedeki çatışmaların durdurulmasının istendiği ifade edildi.

Sivillerin bölgeye girişine izin verilmiyor

 
Kilis Sağlık Müdürü Yemliha Aksoy, yaptığı açıklamada, çok sayıda ambulansın gelecek yaralılara müdahale için sınırda beklediğini belirtti. Yaralıların ambulanslarla Kilis ve Gaziantep'teki hastanelere sevk edildiğini ifade eden Aksoy, "Suriye'den getirilen yaralı sayısı 17'ye ulaştı, 2'si hayatını kaybetti" dedi.
 
Hastaneye getirilen Suriyelileri gören bazı yakınlarının sinir krizi geçirdiği görüldü.
 
Bu arada, Suriye Esseleme Sınır Kapısı yakınındaki çatışmaların sesleri duyuluyor.
 
Kilis'ten Öncüpınar Sınır Kapısı'na giden yolda önlem alan güvenlik güçlerince, basın mensupları ve sivillerin bölgeye gidişine izin verilmiyor.
 
Suriye'den yaralıları getiren grupta yer alan Abdülkadir Abdullah, yaptığı açıklamada, Suriye'nin Halep Kenti Sucu köyüne gece yarısı ağır silahlarla saldırıldığını ve bölgede çok sayıda yaralı olduğunu söyledi. Bunlardan bazılarını sınırdan geçirerek Türkiye'ye getirdiklerini ifade eden Abdullah, "Çok sayıda yaralı var. Getirebildiklerimizi getirdik" diye konuştu.
 
Sınıra yakın bölgedeki çatışmalar sesleri duyulurken, Kilis'te kurulan konteyner kentte de gerginlik yaşandığı belirtildi.
 
Bu arada Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Suriyeli makamlardan ateşin durdurulmasını talep etti.
 
Mültecilerin sayısı 24 bini aştı
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Fuat Oktay, Suriye'deki olaylar nedeniyle Türkiye'ye gelenlerin sayısının bugün itibariyle 24 bin 200 olduğunu bildirdi.
Oktay, günlük gelen sayısını AFAD olarak yayınladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Bugün itibariyle sayı 24 bin 200. Hatay'da 6 bölgede çadır kentlerimiz vardı. Sayı artmaya başlayınca Kilis'te konteyner kent kurmaya karar verdik. Şu anda orada uluslararası standartların çok ötesinde bir yerimiz var. Biz zaten Suriyeli misafirlerimizi, gerçekten misafir olarak ağırlıyoruz. İstedikleri zaman gelip istedikleri zaman tekrar çıkabilecekleri, gerçekten misafir olarak ağırladığımız bir ortam. Hatay'da her türlü ihtiyaçlarını karşılıyorduk, şu anda Kilis'teki konteyner kent de faaliyete geçti. Yaklaşık 9 bin civarına ulaştı Kilis'teki. Ancak sayı sürekli arttığı için Kilis de yeterli değil" diye konuştu.
 
Gaziantep İslahiye'de üçüncü bir çadır kent kurduklarını ve burada şu anda 5 bin 500 civarında Suriye'linin bulunduğunu ifade eden Oktay, "Özellikle son 1-1,5 haftadaki çok yoğun artıştan dolayı dördüncü çadır kentimizi de faaliyete geçirmek zorunda kaldık, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde. Şu anda oraya da misafirlerimizi kabul etmeye başladık. Sayının çok daha artıyor olması Türkiye'nin sadece kendi başına tüm bunun maliyetinin altından kalkması noktasında değil, belki maliyet noktasında bunu paylaşmayla ilgili gerekli özellikleri BM noktasında yardımlara açılıyor olabiliriz" şeklinde konuştu.

 

Kameraman Suriye askerlerinin açtığı ateşte öldü
Suriye-Lübnan sınırında ölen Lübnanlı kameramanın Suriye askerlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği bildirildi.
Lübnan'ın özel El Cedid televizyonu, alt yazıyla geçtiği haberde, kanalda görev yapan kameraman Ali Şaban'ın Suriye ordusundan televizyona ait araca açılan ateşte öldüğünü duyurdu.
Daha önce televizyonun haber müdürü Mariam Bassam, Ali Şaban'ın Vadi Halid bölgesinde çıkan çatışmada öldüğünü, kameraman ve iki meslektaşının çapraz ateşte kaldığını belirtmişti.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir