Sümela'da tarihi ayin
Tarihi Sümela Manastırı'nda ilk kez Ortodoks Hristiyanlar ayin düzenledi.
TRABZON - Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra bir günlüğüne düzenlenen ayin sona erdi.
Hristiyan aleminde "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen ve kutsal sayılan bu günde düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetti.
Ayine Rusya Federasyonu, Yunanistan, Gürcistan, ABD ve Türkiye'de yaşayan 500 kadar Ortodoks Hristiyan da katıldı. Ayin sırasında mumlar yakıldı, dualar edildi, ilahiler okundu.
Yaklaşık yarım saat süren bu bölümün ardından konuşma yapan Bartholomeos, Karadenizlilerin, Trabzonluların sıcak kanlı ve misafirperver olduğunu belirterek, "88 yıl sonra Sümela Manastırı'nda tarihle ve sizlerle buluşmaya, kucaklaşmaya geldik. Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu muhteşem bölgede ve tarihi manastırda ibadetimizi yapmamıza vesile olan yüce Allah'ımıza hamdolsun. Sümela Manastırı on yıllarca bir efsane gibi aramızda sabırla bu günleri beklemiş. Ortodoks camiasının, hatta tüm Hristiyan camiasının en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Ana'mızın ölüm yıl dönümünün de olduğu bir tarihte, yani 15 Ağustosta burada bulunmaktan ve ayini yönetmekten büyük bir onur ve mutluluk duymaktayım" dedi.
Rum, Gürcü, Rus, Bulgar, Romen, Ukraynalı, Arnavut, Arap ve daha nice Ortodoks inananın kalbinin bugün kendileriyle beraber olduğunu söyleyen Bartholomeos, şunları söyledi:
"Bu heyecan, bu sevgi, bu inanç, bu bağlılık asla farklı anlamlarla bağdaştırılmamalıdır. Biz, her zaman olduğu gibi bugün de dua etmeye geldik. Burada yüzyıllarca yaşamış olan Rum Ortodoks halkının anısına ve bu manastırda hizmet etmiş keşiş ve ruhanilerimizin ruhlarına dua etmeye geldik. Bu manastırın tarihinde, onu gönülden seven, destekleyen Osmanlı padişahlarından İkinci Beyazıt, Birinci Selim, İkinci Selim, Üçüncü Murat, Birinci İbrahim, Dördüncü Mehmet, İkinci Süleyman, İkinci Mustafa ve Üçüncü Ahmet'in anılarına dua etmeye geldik. Türkiye'nin, Ortadoğu'nun, insanlığın ve burada bulunan bizleri izlemeye gelen herkesin saadeti, huzuru ve mutluluğu için dua etmeye geldik. Çok inanan, az inanan Ortodoks veya başka mezhep ve dinden olanlar için dua etmeye geldik. Yüce Allah bu kutsal günde, bu kutsal mekanda şükür dualarımızı kabul etsin."
Konuşmanın ardından ayin, dua ve ilahilerle devam etti. Yaklaşık 3 saat süren ayin, katılımcılara ekmek sunulmasıyla sona erdi.
Mekanın müsait olmaması nedeniyle manastıra alınamayan bin dolayındaki Hristiyan ise, ayini, manastırın alt kısmındaki vadide bulunan ören yerinde kurulan 2 dev ekrandan canlı izledi.
50'yi aşkın yabancı gazeteci izledi
Şehir merkezi ile ayinin yapılacağı manastır arasındaki 42 kilometrelik güzergah ile manastırın çevresinde güvenlik önlemi alındı. Her ihtimale karşı 3 ambulans, manastırın yakınında, bir ambulans uçak ise Trabzon Havaalanı'nda bekletilecek.
Valilikçe haber ajanslarından 2, diğer yayın kuruluşlarından 1'er kişiye akreditasyon hakkı tanındı. Akreditasyon yaptıran gazeteciler, Sümela Manastırı'na alındı. Diğer gazeteciler, ören yerinde hazırlanan basın merkezinde görevlerini yerine getirmeye çalışacak. Yunan televizyonu ayini canlı olarak yayınladı.
Ayini izlemek üzere yurt dışından 50'yi aşkın yabancı gazeteci de akreditasyon yaptırdı.
Meryenana Evi'nde de ayin düzenlendi
Hristiyanlarca Hazreti Meryem'in göğe yükseldiği kabul edilen günün yıl dönümü nedeniyle İzmir'in Selçuk ilçesindeki Meryemana Evi'nde ayin düzenlendi.
Bülbül Dağı'ndaki Meryemana Evi yanında oluşturulan platformda düzenlenen ayini, İzmir Katolik Kilisesi Başpiskoposu Ruggero Franceschini yönetti. Yerli ve yabancı çok sayıda Hristiyanın katıldığı ayini, Meryemana Evi'ne gelen ziyaretçiler de izledi.
İngilizce, İtalyanca ve Türkçe olarak yapılan ayin, ekmek, İncil ve üzümlerin kutsanması ile başladı. Daha sonra İncil'den bölümler okunarak ilahiler söylendi. Başpiskopos Franceschini, Hazreti Meryem'in bedenen ve ruhen göğe alınması nedeniyle kutlanan bu günün aynı zamanda geleneksel yaz mevsimi nedeniyle düzenlendiğini söyledi.
Ayin sonrası kutsanan ekmek, İncil ve üzüm katılımcılara dağıtıldı.