Suç gelirleri aklanmasıyla mücadelede Japonya ile işbirliği
Ali Kemal YILDIRIM / Bankacı
Mutabakat muhtıraları, ulusal mevzuatın izin verdiği sınırlar içerisinde mali istihbarat birimleri arasında aklama ile mücadele kapsamında, karşılıklılık esasına dayalı olarak bilgi değişimini düzenleyen ancak uluslararası antlaşma niteliği taşımayan metinlerdir. Mutabakat Muhtırası ile taraflar etik açıdan yükümlülük altına girmektedirler. Muhtıralar bir nevi iyi niyet beyanı olarak kabul edilebilirler.
5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun'un Uluslararası Bilgi Değişimi başlıklı 12'inci maddesinde, Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) görev alanına giren konularda uluslararası bilgi değişimini teminen, yabancı ülkelerdeki muadil kurumlarla uluslararası antlaşma niteliğinde olmayan mutabakat muhtıraları imzalamaya ve imzalanan mutabakat muhtıralarını değiştirmeye MASAK Başkanı yetkili kılınmıştır. İmzalanacak mutabakat muhtıraları ve değişikliklerinin yürürlüğe girmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekmektedir.
Bu madde kapsamında 2006 yılında KKTC ile mutabakat muhtırası imzalanmıştır. KKTC'den sonra Endonezya, Portekiz, İsveç (2007), Moğolistan, Afganistan, Gürcistan, Arnavutluk, Suriye, Romanya (2008), Hırvatistan, Makedonya, Güney Kore, Bosna Hersek (2009) ile de mutabakat muhtırası imzalanmıştır.
Bu ülkelere 28.04.2010 tarihinde Japonya da eklenmiş, böylece mutabakat muhtırası imzalanan ülke sayısı 15'e çıkmıştır. Mutabakat muhtırası imzalanan ülke sayısının artması Türkiye'nin suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesindeki (bu hususa terörle mücadele de eklenmeli) kararlılığını ortaya koymaktadır.