Su kaynaklarından 2008'de 11,6 milyar metreküp su çekildi

11,6 milyar metreküp su doğrudan su kaynaklarından çekilirken, 140 milyon metreküp su ise diğer sektörlerden temin edilerek kullanıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'de belediyeler, köyler, imalat sanayi işyerleri, termik santraller ve organize sanayi bölgeleri tarafından 2008 yılında 11,6 milyar metreküp su doğrudan su kaynaklarından çekilerek, 140 milyon metreküp su ise diğer sektörlerden temin edilerek kullanıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan 2008 yılına ilişkin "Sektörel Su ve Atıksu İstatistikleri" açıklandı.

Verilere göre, doğrudan su kaynaklarından çekilen suyun yüzde 43,6'sı denizden, yüzde 17'si kaynaktan, yüzde 16,9'u barajlardan, yüzde 16,8'i kuyudan, yüzde 2,9'u akarsudan ve yüzde 2,7'si göl ve göletlerden çekildi.

Sektörel olarak incelendiğinde doğrudan su kaynaklarından çekilen suyun yüzde 39,2'sinin belediyeler, yüzde 39,1'inin termik santraller, yüzde 10,5'inin köyler, yüzde 10,3'ünün imalat sanayi işyerleri ve yüzde 0,9'unun ise Organize Sanayi Bölgeler (OSB) tarafından çekildiği görüldü. 2008 yılında alıcı ortamlara 8,7 milyar metreküp atıksu deşarj edildi.

Belediyeler, köyler, imalat sanayi işyerleri, termik santraller ve organize sanayi bölgeleri tarafından 2008 yılında doğrudan alıcı ortamlara 8,7 milyar metreküp atıksu deşarj edilirken, 372 milyon metreküp atıksu ise diğer sektörlere transfer edildi.

Doğrudan alıcı ortamlara deşarj edilen atıksuyun yüzde 75'i denize, yüzde 20'si akarsuya, yüzde 1,4'ü barajlara, yüzde 1,4'ü foseptiğe, yüzde 0,8'i göl ve göletlere, yüzde 0,8'i araziye ve yüzde 0,5'i ise diğer alıcı ortamlara deşarj yapıldı.

Sektörlere göre değerlendirildiğinde doğrudan alıcı ortamlara deşarj edilen atıksuyun yüzde 51;inin termik santraller, 35,7;sinin belediyeler, yüzde 9,6;sının imalat sanayi işyerleri, yüzde 2,3;ünün köyler ve yüzde 1,5;inin ise OSB;ler tarafından deşarj edildiği belirlendi.

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye İstatistik Kurumu, su ve atıksu istatistikleri kapsamında belediyeler, köyler, imalat sanayi işyerleri, termik santraller ve organize sanayi bölgelerinden veri derliyor.

 2008 yılı için, 50 ve daha fazla kişi çalıştıran imalat sanayi işyerleri, altyapısı tamamlanan tüm OSB ve kurulu gücü 100 megawaat (mw) ve üzeri olan tüm termik santrallerden çekilen su ve deşarj edilen atıksu verileri ile tüm belediye ve köylerden şebeke ile dağıtılmak üzere çekilen su ve kanalizasyon şebekesinden deşarj edilen atıksu miktarlarına ilişkin veriler derlendi.

 İlk defa yayımlanmakta olan bu haber bülteni ile daha önce ayrı ayrı yayımlanmış olan çekilen su ve deşarj edilen atıksu miktarlarına ait verilerin, sektörler arası transferleri de içerecek şekilde tüm mevcut sektörler için kullanıcılara sunulması hedefleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir