Su ısınana kadar Porsuk Barajı boşalıyor
Kütahya'da bir üniversite öğrencisi, soğuk suyun ısınmasına kadar geçen sürede israf edilen suyu depolayarak su tasarrufu sağlayan sistem geliştirdi.
KÜTAHYA - Kütahya'da bir üniversite öğrencisi, soğuk suyun ısınmasına kadar geçen sürede israf edilen suyu depolayarak Türkiye'deki tüm binalarda kullanılması halinde her yıl 431 milyon metreküplük Porsuk Barajı'nın kapasitesi kadar su tasarrufu sağlayan sistem geliştirdi. "İsraf Edilen Suları Geri Kazanım Sistemi" projesinin danışmanlığını üstlenen Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmet Çelik, yaptığı açıklamada, mühendislik eğitiminde öğrencilere çevre bilincini de en üst düzeyde vermeyi amaçladıklarını söyledi.
Öğrencisinin geliştirdiği sistemle çevre bilincine ulaşmasından mutluluk duyduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Çelik, "Çevreyi korumak, makamı ve mevkisi ne olursa olsun her ferdin en temel insanlık görevlerindendir. Öğrencilerimiz bu tür çalışmalar yaparken ve yaptıktan sonra anlıyorlar ki çevre için yapılabilecek çok şey var. Bizi sevindiren, bu bilince ulaşmalarıdır" dedi.
Makine Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mehmet Demir (24) ise projede, binalarda sıcak su ihtiyacı karşılanırken su ısınıncaya kadar boşa akıtılıp israf edilen temiz suyun geri kazanımını hedeflediğini söyledi. Banyo yaparken ve lavaboları kullanırken su ısınıncaya kadar bir miktar suyun boşa akıtıldığını ifade eden Demir, şöyle konuştu: "Bilimsel araştırmalara göre, lavabo ya da banyo kullanımında temiz sular en az 20 saniye boşa akıtılmaktadır. Bu da 7-12 litre suyun boşa akıtılması demek. 4 kişilik bir ailenin aylık boşa akıttığı temiz su 2 bin 100 litredir. Kişi başı ise 500 litre aylık su israfı oluyor demektir. Türkiye'nin nüfusunu 75 milyon kabul edersek her yıl 431 milyon metreküplük Porsuk Barajı'nın kapasitesi kadar suyu boşa akıttığımız gerçeği ortaya çıkar. Bu sistem sayesinde Türkiye olarak her yıl Porsuk Barajı'nın kapasitesi kadar suyun israf edilmesini önleyebiliriz."
150 liralık sistemle yılda 500 milyon liralık su tasarrufu
Demir, geliştirdiği sistemin üç yollu vana, su deposu ve depoda otomatik çalışan şamandıradan oluştuğunu söyledi. Deponun hem şebekeye hem de israf edilen suyun geldiği sisteme bağlı olduğuna dikkati çeken Demir, şunları kaydetti: "Depoyu normalde israf edilen temiz su beslemekte, depodaki su miktarı belli seviyenin altına düşerse doğrudan şebekeden gelen su depoyu beslemektedir. Bu sayede su kesintisi olmamaktadır. Depodaki su, klozetin rezervuar suyunu beslemektedir.
Öğrenci ve kiracı olduğumuz için sadece banyoda bu sistemi uyguladık ve bu önemli faydayı yaşayarak gördük. Vicdanen çevre adına bir şeyler yapabildiğimiz için çok mutlu olduk. Her banyo yaptığımızda en az 10 litre suyu boşa akıtıyorduk. Bunu ölçtük. Şimdi bu suyu israf etmiyoruz. Lavabo kullanırken de aynı şekilde su israfını önlüyoruz. Yıllık bu basit sistemle dahi her yıl bir barajı kurtarabilmek, 500 milyon liralık su tasarrufu yapmak mümkün. Bu çalışmamızı okulda verilen eğitime borçluyuz." Demir, sistemin maliyetinin 150 lira olduğunu, her bina için çalışma yapılırsa maliyetin azalabileceğini belirtti.
(AA)