Şu anda vekil olanları etkilemez
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekilliği süresinin şu an için 4 yıl olduğunu, sürede değişiklik olsa bile şu anki vekilleri etkilemeyeceğini duyurdu.
İSTANBUL - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekilliği süresinin 4 yıl olduğunu ve mevcut meclisin de bu süre içinde görev yapacağını belirterek, "Bir değişiklik olacaksa bugünü kapsamayacağı da ifade edildiğine göre burada tartışılacak bir yanı yok. Nasıl olsa siyasi partilerimiz bunu değerlendirir" dedi. Çiçek, Sosyal Demokrat Parti'nin (SODEP) LaresPark Otel'de düzenlediği "Acıları paylaşmak ve yaraları sarmak için ilk adım" başlıklı konferansa katıldı.
Konferans çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çiçek, bugün TBMM'de darbelerle ilgili bir komisyonun toplanacağını hatırlatarak, bu komisyonun içeriğini soran bir gazeteciye, "Bugün mecliste siyasi partilerimizin verdiği araştırma önergeleri var, darbelerin araştırılması, arka planında ne var, ne yok, bu önemli bir gelişmedir. Meclisimizin tarihi bakımından da önemlidir. Genel bir mutabakatın olması da ayrıca önemlidir. Ümit ediyoruz ki karanlıkta kalan hususlar bu ortak çalışmayla gün ışığına çıkar. Bu da geleceğin daha huzurlu, daha güvenli bir toplum olması açısından bu araştırmalar geleceğe ışık tutar" karşılığını verdi.
Çiçek, başka bir gazetecinin "Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan milletvekili seçilmesi için sürenin daha önceki hali olan 5 yılda bir olmasının daha doğru olduğunu söyledi. Bu konuda çalışma var mı? sorusunu da şöyle cevaplandırdı: "Seçim takvimiyle ilgili o konuşmayı dinledim. Geçmişte yapılmış olan anayasa değişikliğiyle 5 yıllık milletvekilliğinin 4 yıl indirilmesiyle ilgili bir değerlendirme yapıyor. Parti adına yapılan açıklamalarla da 'Şu an gündemde böyle bir konu yok' denildi. Böyle bir konu şu an için yok. Böyle bir düzenleme olacaksa da diğer partilerin de görüşü alınacak diye de bir ifade kullanıldı. Onun için şu an milletvekilliği süresi 4 yıldır ve bu 4 yıllık süre içinde görev yapacağız. Bir değişiklik olacaksa bugünü kapsamayacağı da ifade edildiğine göre burada tartışılacak bir yanı yok. Nasıl olsa siyasi partilerimiz bunu değerlendirir, anayasa çalışmalarında da gündeme gelirse o zaman sizinle de bunları paylaşırız.'
Çiçek, "Yeni anayasa taslağının yazımına ne zaman başlanacak?" sorusu üzerine de "1 Mayıs'tan itibaren. Zaten bu takvimi daha evvelden de ilan etmiştik. Meclisin sitesinde de var. Şu an 30 Nisan'a kadar vatandaşlarımızın örgütlü olarak görüşlerini alıyoruz. 1 Mayıs'tan itibaren de ikinci safhaya geçmiş olacağız" dedi.
(AA)