”Şu anda Kılıçdaroğlu gibi bir rakibimiz yok”
Başbakan Erdoğan, "Seçilsin ondan sonra gerekli değerlendirmeyi yaparız. Şu anda sadece CHP'nin içerisinde bir görevlidir" dedi
BAKÜ - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanlığına adaylığı konusunda, "Şu anda Kılıçdaroğlu gibi bir rakibimiz yok. Bizim muhalefet malum, CHP'dir, diğerleridir" dedi.
Başbakan Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin soruyu yanıtladı.
Kılıçdaroğlu'nun adaylığının hatırlatılması ve "Yeni rakibiniz Kılıçdaroğlu. Beklediğiniz bir sonuç muydu? Bir mesajınız var mı?" diye sorulması üzerine, "Şu anda bizim Kılıçdaroğlu gibi bir rakibimiz yok. Bizim muhalefet malum, CHP'dir, diğerleridir. Seçilsin ondan sonra gerekli değerlendirmeyi yaparız. Şu anda sadece CHP'nin içerisinde bir görevlidir" diye konuştu.
"Çok verimli görüşmeler yaptık"
Erdoğan, yaptığı konuşmada, "uzun bir aradan sonra" gerçekleştirdiği Bakü ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Ziyarette çok verimli görüşmeler yaptıklarını belirten Erdoğan, iki ülke arasında bundan sonra daha sık görüşmeler olacağını söyledi.
Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i, 7 ve 8 Haziran'da, İstanbul'da ağırlayacaklarını bildirerek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Daha sonra kendileri yine gelecek, bizler tekrar geleceğiz, bakanlarımız gelecek. Bizim aramızdaki bağlar farklı. Siyasi, askeri, ticari, ekonomik, kültürel her alanda bu ziyaretlerimizin devamı bizim olmazsa olmazımız. Bunlar, bundan sonra da aynı şekilde, kararlılıkta devam edecek. Bugün yaptığımız görüşmede, Sayın Cumhurbaşkanıyla, attığımız en önemli adımlardan bir tanesi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'n kurulması konusunda aldığımız karardır. Arkadaşlarımız şimdi onun çalışmasını yoğunlaşarak devam ettirecekler. Temenni ederim ki İstanbul ziyaretinde bunun temelini atma fırsatımız olur. Bu çok kapsamlı, kuşatıcı olacağı için de Türkiye-Azerbaycan arasında geleceği kuşatan en önemli adım olacaktır. Bunun yanında özellikle ekonomik alanda daha farklı adımlar atmak suretiyle aramızdaki bu münasebeti, ulaştığımız noktayı çok daha ilerilere taşımamız gerekiyor. Uluslararası ekonomik krizde Azerbaycan da inanıyorum ki güçlü çıkan, fırsatı iyi değerlendiren ülkelerden birisi oldu. Türkiye de bu işi en az zararla atlatan bir ülke oldu. Bu dayanışmamız geleceğe bizi çok daha farklı şekilde taşıyacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanı, Yukarı Karabağ konusunda da bizleri bilgilendirdi. Bu süreç içerisinde Azerbaycan'ın olumlu yaklaşım süreci hep devam etti, konumunu korudu. Özellikle son Minsk görüşmesinde, buluşmasında, Minsk üçlüsünün teklifi Azerbaycan tarafından olumlu karşılanırken Ermenistan'ın hala bu konuda bir cevap verememiş olması, Azerbaycan'ın olumlu yaklaşım konumunu ortaya koymaktadır. Bizler de nükleer güvenlikle ilgili zirvede bu konuda bazı görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerde de ne yazık ki aynı durumları gördük. Bu bizim açımızdan da bir talihsizlikti, arzu ederdik ki orada olumlu yaklaşımı görelim. Bu olumlu yaklaşım çerçevesinde bu süreç geleceğe çok daha farklı yürüsün. Önemli olan bu kararlı yürüyüşümüzü aynı şekilde devam ettireceğiz. Minsk üçlüsü de kararlığını ortaya koymalı, bu işi ortada bırakmamalı."
Başbakan Erdoğan, bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'le, Türkiye'ye yaptığı son ziyarette ele aldıklarını anımsatarak, "ABD'de Sayın Obama ve Medvedev'le, daha öncesinde de Sarkozyle bu konuyu görüşme fırsatımız olmuştu. Bizler de konuyla ilgili hassasiyetimizi aynı şeklide devam ettiriyoruz. Bundan sonra da devam ettireceğiz. Çünkü Azerbaycan'ın bu konusuna bizim duyarsız kalmamız mümkün değil. Her zaman bu işi yakından takip etmenin gayreti içinde olacağız" dedi.
Ayrıca, doğalgaz konusunun bitirilme noktasına getirildiğini bildiren Erdoğan, "Bunu taçlandırma işini de Sayın Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyaretinde gerçekleştirelim. Türkiye'de bu adımı atmış olalım" diye konuştu.
Erdoğan, ziyaret kapsamında Aliyev'le birlikte Atatürk Anıtı açılışına iştirak edeceklerini belirterek, anıtın yapımı dolayısıyla Aliyev'e teşekkür etti. Erdoğan, anıtın açılışının hem Azerbaycan'a yaptığı ziyareti hem de Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini taçlandıran bir adım olacağını kaydetti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ermenistan'ın yenilenmiş Madrid kriterlerini kabul etmesi durumunda ülke sınırlarının açılıp açılmayacağına ilişkin soruyu cevaplayan Aliyev, "Ermenistan ve Azerbaycan arasında Karabağ sorununun çözümü için uzun yıllardır görüşmeler yapıldığını ve Azerbaycan tarafının sorunun, uluslararası hukuka uygun, adil ve barışçıl yolla çözümü için çalıştığını" kaydetti.
Azerbaycan'ın, ateşkesin yürürlüğe girdiği 1994 yılından bu yana, 16 yıl süren ve sonuca ulaşamayan görüşmelerde barışçı çözüm yollarını arayan taraf olduğunu belirten Aliyev, "teklif edilen yenilenmiş Madrid kriterlerini küçük istisnalar dışında kabul ettiklerini, aynı yaklaşımı Ermenistan tarafından da beklediklerini" söyledi.
Teklifin resmi olarak iletilmesinin üstünden 6 ay geçmesine rağmen Ermenistan tarafından olumlu bir cevap alınmadığını vurgulayan Aliyev, bu bekletmeyle Ermenistan tarafının zamanı uzatmaya, sorunun çözümü için ciddi adımların atılmamasına ve bu görüşmeler sürecini daimi bir sürece dönüştürmeye çalıştığını ifade etti.
Azerbaycan'ın buna izin vermeyeceğini belirten Aliyev, "Görüşme sürecinin belirli bir çerçevesi ve zaman sınırı olmalıdır. Minsk grubu 1992 yılında oluşturuldu, yaklaşık 20 yıldır görüşmeler sürüyor. Ermenistan tarafı, görüşmelerin çözüme yaklaşıldığı noktalarda sürecin bozulmasına yönelik adımlar attı. Ne yazık ki, aynı durumu bugün izliyoruz. Ermenistan tarafı kendi tutumunu bildirmelidir. (Ermenistan tarafı) Rusya, Fransa, ABD tarafından verilen teklife olumlu cevap verecek ve biz sorunun çözümüne yaklaşacağız ya da olumsuz cevap verecek, görüşmeler süreci bozulacak ve Ermenistan Azerbaycan arasında yeni dönem başlayacak" dedi.
İlham Aliyev konuşmasında, "Eğer, Ermenistan teklife olumlu cevap verir ve buna dayanarak Azerbaycan topraklarından işgalci Ermeni güçlerini çıkarma sürecini başlatırsa, Azerbaycan Ermenistan'la bütün sınırlarını açacaktır ve bölgede barış ve güvenlik tedbirleri uygulanacaktır" diye devam etti.
Aliyev, Azerbaycan doğal gazının Nabucco projesine katılıp katılmayacağı sorusuna da şu cevabı verdi:
"Azerbaycan doğal gazı bölgedeki enerji projeleri ve boru hatlarının ana kaynağıdır. Uzun yıllar süren arama ve sondaj çalışmaları sonucunda Azerbaycan, çok zengin doğal gaz kaynaklarına ulaşmıştır. Günümüzde Azerbaycan gazı değişik yönlerde komşu ülkelere aktarılmaktadır. Bu coğrafyanın geliştirilmesini amaçlayan Azerbaycan'ın, şartlar uygun olursa, istenilen doğal gaz projesine katılması mümkündür.
Geçen ay Azerbaycan ve Türkiye arasında, doğal gaz satışı ve nakline ilişkin bütün konularda prensip olarak anlaşmaya varıldı. Anlaşmanın imzalanması için teknik detaylar görüşülmektedir. Bizim enerji politikamızda, ihracın çeşitlendirilmesi öngörülmektedir. Doğal gaz kaynaklarını göz önünde bulundurursak gelecek 10 yılda Azerbaycan, güvenilir bir doğal gaz ihraç ülkesi olarak kendisini dünyaya tanıtacaktır."