SPK, Azerbaycan'la işbirliği için anlaştı
SPK'nın işbirliği anlaşması imzaladığı ülkelerin sayısı 26'yı buldu.
ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Azerbaycan Cumhuriyeti Menkul Kıymetler Devlet Komitesi arasında işbirliği mutabakatı, SPK'da düzenlenen törenle imzalandı. İki ülke kuruluşları arasında bilgi alışverişi ve teknolojik işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen mutabakat zaptını, SPK Başkanı Vedat Akgiray ile Azerbaycan Menkul Kıymetler Devlet Komitesi Başkanı Rıfat Aslanlı imzaladı. İmza törenine, SPK yetkilileri yanında, Azerbaycan Menkul Kıymetler Devlet Komitesi Yöneticisi Mehman Abbas, Bakü Borsa Başkanı Khayal Abdinov ile Azerbaycan Milli Saklama Merkezi Başkanı Bahtiyar Azizov da katıldı.
SPK Başkanı Vedat Akgiray, imza töreninde yaptığı konuşmada, anlaşma ile Azerbaycan Menkul Kıymetler Devlet Komitesi ile halen yürütülmekte olan ilişki ve işbirliğinin hukuki platforma taşındığını belirtirken, kurumlar arasında her türlü operasyonel işbirliğinin yolunun açıldığını söyledi.
"Hiç bir ülkenin 'bana ne' deme lüksü yok"
Dünyada 2007'de yaşanan ekonomik, finansal krizden sonra uluslararası işbirliğinin büyük önem kazandığına işaret eden Akgiray, şöyle devam etti:
"Hiç bir ülkenin (bana ne dünyadan, ben kendi bildiğimi yaparım) deme lüksü yok. ABD'den Çin'e Türkiye'den Azerbaycan'a bütün ülkeler işbirliği yapmalı. Bu anlaşma olmazsa, o işbirliği yapılmıyor. İşbirliği anlaşmaları ile her türlü operasyonda işbirliğinin yolu açılıyor. Anlaşmadan sonra artık, (Azerbaycan ile şu işi birlikte yapalım) diyebileceğiz."
Azerbaycan ile birlikte SPK'nın şimdiye kadar 26 ülke ile işbirliği anlaşması imzalamış olduğunu açıklayan Akgiray, işbirliği anlaşmalarının önemine işaret ederken, şu bilgiyi verdi:
"Moskova Borsası, 5-6 ay önce depo sertifikalarının ticaretine sınır getirdi. Ama Rusya'daki uluslararası bankalar bu işlemleri devam ettirmek istiyordu. Tüzüklerini incelediler, işbirliği anlaşması olan ülkelerde bu işlemleri devam ettirebileceklerini belirlediler. Türkiye ile de işbirliği anlaşması var. (Burada yapılabilir) dedik.
Türkiye ile İngiltere'nin işbirliği anlaşması var. Diyelim ki İngiltere SPK'sının Türkiye ve İngiltere'den bazı şahısların dahil olduğu bir inceleme yürütüyor. Bu durumda bizimle bilgi alışverişi yapabilirler. İngiltere SPK'sı sadece bize, biz sadece İngiltere SPK'sına bilgi verebiliriz. Başka bir devlet kurumunun bu tür anlaşmaya taraf olması söz konusu değil. Paranın globalleştiği, bazı finansal suçların global işbirliği şeklinde yapıldığı düşünülürse, bu türlü istihbarat ve bilgi alışverişi son derece önem taşıyor. Bu tür anlaşmalar olmazsa işbirliği yapılamıyor ve her türlü operasyonda işbirliğinin yolu açılıyor."
Azerbaycan Menkul Kıymetler Devlet Komitesi Başkanı Rıfat Aslanlı da işbirliği anlaşmasıyla iki ülke menkul kıymet piyasaları arasında devam eden ilişkilerin hukuki yapıya kavuşturulduğunu belirtirken, ilişkilerin daha da artırılmasını istediklerini kaydetti. Aslanlı, Azerbaycan menkul kıymet piyasalarındaki gelişmelere de dikkati çekerken, borsada yüzde 92 olan kamu kağıtlarının ağırlığının, son dönemde yüzde 80'e gerilediğini, özel sektör hisse senetlerinin payının arttığını söyledi.
Ekim'deki toplantıya dünya çapında katılım olacak
Bu arada, mutabakat zaptının imza töreninde dağıtılan, SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın konuşma metninde, Akgiray, SPK'nın Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) içindeki faaliyetlerini hızlandırdıklarına dikkati çekerken, Kanada'da yapılan ve 83 ülkenin temsil edildiği yıllık toplantıda Gelişmekte Olan Ülkeler Komitesi Başkanlığı'na seçildiğini hatırlattı.
Bu çerçevede, G-20 öncesi Güney Kore'de yapılacak Finansal İstikrar Kurulu toplantılarına IOSCO'yu temsilen katılacağını açıklayan Akgiray, ayrıca bu komitenin yıllık toplantısını Ekim'de Türkiye'de yapacaklarını, toplantıya bir çok ülkenin SPK başkanı katılacağını bildirdi.
Bu yıl Türkiye'de başlatılan "halka arz seferberliği" hakkında da bilgi veren Akgiray, şimdiye kadar 13 şirketin borsada halka açıldığını, yıl sonuna kadar sayının 30-40'a ulaşmasını öngördüklerini belirtirken, ilk 6 ayda 30 bin yerli yatırımcının borsaya giriş yaptığını, hedeflerinin yatırımcı sayısını 1 milyondan 2 milyona çıkartmak olduğunu söyledi.
Akgiray, Azerbaycan'ın doğal kaynakları zengin, gelişme ve büyüme potansiyeli olan bir ülke olduğuna da dikkat çekti.