Spekülatif fiyat şişirmeye önlem geliyor
SPK Başkanı, "Özellikle sığ kağıtlardaki bu işlemler 10-15 gün sonra yapılamayacak" dedi.
İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, "sığ" diye tabir edilen, halka açıklık oranı veya hisse senetlerinin değeri çok düşük olan hisse senetlerinde, gözle görülen spekülatif fiyat şişirmeleri olabildiğini belirterek, "10-15 gün sonra bu işler yapılamaz hale gelecek, bir karar açıklayacağız" dedi.
Reysaş GYO ve Garanti Bankası A.Ş. MSCI Türkiye Endeksi A tipi Borsa Yatırım Fonu İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem görmeye başladı.
Akgiray, halka arzın ilk günü sebebiyle gerçekleştirilen gong töreninde yaptığı konuşmada, halka arz fiyatları konusunda çok spekülasyon yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bazen 'sığ' diye tabir edilen hisse senetlerinde, yani halka açıklık oran çok düşük yüzde 1-2 veya hisse senetlerinin değeri çok düşük, buralarda maalesef bazen gözle görülen spekülatif fiyat şişirmeleri olabiliyor. Bir firmanın değeri 10 liraysa 15 günde 10 liralık değer 200 lira olduysa 'Burada bir şey' var diye kimse yatırım yapmasın. Kısa vadede para kazanmak isteyenler de bugünden itibaren bıraksınlar. 3 günde çok para kazanmak hevesi çok yanlış. Buna inanmış olan varsa bu hafta çıksınlar bu kağıtlardan. Çünkü 10-15 gün sonra bu işler yapılamaz hale gelecek. Bir karar açıklayacağız. Bu karar kriter bazda olacak.
Halka açıklık oranı çok düşük veya halka açık hisselerin değeri çok az, "sığ kağıt' diyoruz ya, onlarla spekülatif balon şişirmek nispeten daha kolay. Yapılış tarzında çoğu zaman mevzuata aykırı bir yapı bulamıyoruz. Biliyoruz yapıldığını ama elleyemiyoruz. Genel bir kural yayınlarsak, 'işlem saatleri sınırlamak' gibi şeyler... Buna uymayanlar bir sepete düşecek. Uyanlar sepetten çıkacak. Bir liste olacak. Otomatik olarak listeye düşecek veya çıkacak. Bu sepete düşebilecek 10-15 tane kağıt vardır."
Borsadan çıkmak isteyene de kapı aralıyor
Akgiray, bir gazetecinin konuya ilişkin, "Bu Borsadan çıkmak isteyen kağıtlar için bir adım mı olacak?" sorusu üzerine, bunun ona da kapı açtığını, ilk adımlarından bir tanesi olduğunu söyledi.
Kottan çıkmak isteyen birkaç şirketin olabileceğini, ancak Borsa'dan çıkma kapısı açıldıktan sonra onların da vazgeçebileceğini dile getiren Akgiray, "Çıkamayınca çıkmak kıymetli gelir. Çıkma kapısı açılınca da vazgeçebilirler. Borsada olmanın değeri var" şeklinde konuştu.
"Her önüne gelen halka arz mı yapacak?"
Akgiray, halka arz seferberliğiyle yola çıktıklarını belirterek, bazen düşünülmeden, "cahilce" yapılan yorumlar olduğunu, "Her önüne gelen halka arz mı yapacak?" diye bir serzeniş olduğunu söyledi.
Vedat Akgiray, şunları kaydetti:
"Böyle bir şey yok tabii. SPK'nın şartlarını sağladıktan sonra İMKB çok detaylı titiz bir incelemeden geçiyor. Ondan sonra halka açılıyor. Türkiye'deki şirketlerin yüzde 99'u KOBİ, onlar halka açılmayacak da kimler açılacak? Hem Türkiye'nin gerçeği hem de finans dünyasının hızlı yapılanmasını düşününce bu türlü hızlı arzların küçük, büyük, orta boy firmaların halka açılması, ihtiyaç olduğu zaman ve uygun olduğu zaman fevkalade olumlu bir şey. Bunu eleştirmelerinin hiçbir anlamı yok, ancak kasıtlı olabilir."
İlk halka arz fiyatlarını eleştirenlerin yanlış hesaplar yaptığını ifade eden Akgiray, "Bakın bir firma borsaya açık değil hisse senedinin fiyatları serbestçe belirlenmiyor. Onun için borsaya geliyor firmalar, serbest piyasada serbest alışverişin değeri belirlensin diye. Onlarca yıldır akademisyenler ilk halka arz fiyatlarını bir kısmı neden büyük olduğunu açıklamaya çalışır, bir kısmı neden küçük olduğunu açıklamaya çalışır. (Eleştirenler) zaten hesabı da yanlış yapıyorlar" diye konuştu.