SON DAKİKA: Instagram yeniden erişime açıldı!

Son dakika gelişmesi... Sosyal medya platformu Instagram'a 2 Ağustos'ta erişim engeli getirilmesinin ardından Meta yöneticileri ile hükümet yetkilileri arasında görüşmeler başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün, Meta'nın kabul ettiği şartları açıkladı. Bakan, şartların kabul edilmesi üzerine Instagram'ın saat 21:30'da erişime açılacağını duyurdu. BTK da saat 21:30 sıralarında kararını kaldırdı. Instagram'a yeniden erişim sağlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos'ta 'katalog suçlara uymadığı' gerekçesiyle Instagram'a erişim engeli getirdi. O tarihten bu yana platforma erişim ancak VPN'le sağlanabiliyor. Aradan geçen zamanda Instagram'ın sahibi Meta'nın yöneticileri ile hükümet yetkilileri arasında erişim engelinin kaldırılması için görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde bugün itibariyle ilerleme kaydedildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün önemli bir açıklama yapacağını açıklamasının ardından sosyal medya hesabından canlı yayında Meta'yla görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Uraloğlu, katalog suçları içeren paylaşımlar hakkında çalışma yapılmasının ardından bu paylaşımların platformdan kaldırılacağını belirtti. Bakan, hesapların uyarı yapılmadan kapatılmayacağını da söylerken, işbirliğ için Meta yetkililerine teşekkür etti.

Instagram açılıyor

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, yine X hesabındaki diğer paylaşımında ise Türkiye Cumhuriyeti olarak katalog suçları çerçevesinde uyguladığı politikalardan dolayı sosyal medya platformu Instagram’a, 2 Ağustos tarihinde taleplerine karşılık vermedikleri için engel getirdiklerini ifade etti.

Uraloğlu şöyle devam etti: "Baştan beri sosyal medya platformlarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına saygı duymalarını istedik. Instagram yetkilileri ile yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde özellikle katalog suçlar çerçevesindeki taleplerimizin karşılanacağı, kullanıcılara getirilen sansür konusunda ortak bir çalışma yapma sözü vermeleri üzerine saat 21.30 itibari ile erişim engelini kaldıracağız."

BTK kararı kaldırıldı

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, saat 21:38'deki açıklamasına "Instagram’a erişim engeli kaldırılmıştır" ifadelerini kullandı.

Free Web Turkey de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram için 2 Ağustos’ta verdiği erişim engeli kararının resmen kaldırıldığını duyurdu. Bilgilendirmede "Instagram, çeşitli internet servis sağlayıcılarında kademeli olarak yeniden erişilebilir hale gelmeye başladı" dendi.