SON DAKİKA: Instagram ne zaman açılacak? VPN'ler yasaklanacak mı? Bakan Uraloğlu'ndan net açıklama

SON DAKİKA INSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı bir canlı yayında "Instagram ne zaman açılacak" sorusuna yanıt verdi. Bakan Uraloğlu, "Şu ana kadar geniş katılımlı 3 toplantı yapıldı. Ciddi bir mesafe katettiğimizi söyleyebilirim. Artık son düzlükteyiz" diye konuştu. Peki, Instagram yasağı ne zaman kalkacak? Instagram açılacak mı? VPN yasaklanacak mı? İşte Instagram erişim engelinde son dakika gelişmeleri...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sosyal medya platformu Instagram'a getirilen erişim engeli sekizinci gününe girdi. "Instagram açılıyor mu, Instagram ne zaman açılacak" soruları kamuoyunun gündeminden düşmüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı bir canlı yayında Instagram'ın ne zaman açılacağına ve sosyal medya platformu yetkilileriyle yapılan görüşmelerdeki son durumu açıkladı.

Instagram neden kapatıldı?

Bakan Uraloğlu son dakika Instagram açıklamasında, "Türkiye'de sosyal medya platformları yaygın kullanılıyor. Sosyal medya platformlarında geçirilen zaman dünya ortalamasının üzerinde. Biz bu mecraları seviyoruz. Bu sosyal medya platformaları sonuçta şirket. Kuruluş amaçları var. Hem sosyal amaçları hem de daha çok ekonomik amaçları var. Belirli kuralları da var. Bizim ülkemizin de kuralları, kanunları ve toplumumuzun hassasiyetleri var. BTK'nın yetkisi nedir? Bizim katalog suçları dediğimiz; yani Atatürk'e hakaretten tutun da bahistir, kumardır, çocukların cinsel istismarıdır. Belirli zamandan beridir Instagram'a yaptığımız bildirimler vardı. Bunların belirli bir kısmı yerine getirildi. Belirli bir kısmı da biraz zamana yayılmış oldu. Artık son geldiğimiz aşamada hem bunlar hem de Türkiye'nin toplumsal oluşmuş hassasiyetleri noktasında kendilerini uyardık. Erişime engel getirme kararı almış olduk" diye konuştu.

Instagram bugün açılacak mı? Instagram ne zaman açılacak?

"Şu ana kadar geniş katılımlı 3 tane toplantı yapıldı ama anlık olarak arkadaşlarımızın görüşmeye devam ediyor" diyen Bakan Uraloğlu açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Ciddi bir mesafe katettiğimizi söyleyebilirim. Artık son düzlükteyiz. Fazla uzatmadan biz yasakçı bir görünümde olmak istemiyoruz. Çok net söylüyorum bizim özgürlük anlayışımız sosyal medya platformlarından çok daha yukarılarda. Kesinlikle söyleyeyim. Çünkü onlar hiçbir uyarı yapmadan kapatabiliyorlar, engelleyebiliyorlar. Biz gerekli uyarıları yaparak yaptırım uyguluyoruz."

VPN yasaklanacak mı?

Bakan Uraloğlu ayrıca, "VPN'ler yasaklanacak" iddialarına da son noktayı koydu. Bakan Uraloğlu, "VPN'lere yasak gelmeyecek. Bunların kullanımı ile ilgili bilişim uzmanlarının kamuoyuna birçok bilgi verdiğini biliyorum. VPN'ler birçok başka amaç için de kullanılıyor. Burada bizim yasaklama çalışmamız yok" yanıtını verdi. 

AK Parti'den Instagram açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, sosyal medya platformu Instagram'ın Türkiye'de erişim engeli getirilmesine ilişkin "Ümit ediyoruz ki kısa süre içerisinde iyi bir neticeyle bu süreç sonlanır. Altını çizmemiz gereken nokta, bu ülkede faaliyet gösteren sosyal medya mecraları yabancı firmalar olabilirler, kendilerinin has kuralları olabilir ama günün sonunda bu ülkenin kanunlarına uymak durumundalar" ifadelerini kullandı.