Sömürgeci güçler bir kez daha utansınlar

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakan Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı"nda konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bakan Davutoğlu, "Tarihimizi savunma hakkını bile elimizden almaya kalkanlar, kendilerinin terk ettiği Afrika ile bugün bizim buluştuğumuz Afrika'yı karşılaştırıp, bir kez daha utansınlar" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı tarafından TUSKON'un ev sahipliğinde düzenlenen ''Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakan Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı'' sonrası gerçekleştirilen gala yemeğine katıldı.

Davutoğlu burada yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:''Ne olur bütün Afrika'yı dolaşın, oradaki kardeşlerimizle buluşun, nerede bir engelle karşılaşırsanız Dışişleri Bakanlığı yanınızda olacak. Afrika bizim için uzak bir kıta değil. El ele 21. yüzyılı kat edeceğiz. Asırlarca sömürgeciliğin ıstırabı altında ezilmiş bu halklar ve sömürgecilere karşı en onurlu direnişi göstermiş bu millet, 21. yüzyılı el ele yürüyecekler ve 21. yüzyılda yükselen güç olacaklar. Bugün bizim tarihimizi yargılamaya kalkan sömürgeci güçler, tarihin üzerine ambargo koymak isteyenler, gelsinler bu tabloya baksınlar. Burada kimleri kastettiğimi çok iyi biliyorsunuz. Tarihimizi savunma hakkını bile elimizden almaya kalkanlar, kendilerinin terk ettiği Afrika ile bugün bizim buluştuğumuz Afrika'yı karşılaştırsın. Ten rengine, ırkına bakmaksızın, dinine, mezhebine bakmaksızın, Türklerle Afrikalıların nasıl buluştuğunu görsünler ve kendi tarihleri ile karşılaştırıp bir kez daha utansınlar.''Davutoğlu, Türkiye'nin şu anda Afrika'daki aktif büyükelçilik sayısının 27 olduğunu belirterek, ''2012'nin ilk 3 ayında da sayıyı 33'e çıkartacağız'' dedi.

Ortak Bildiri

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen ''Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı''nın ardından kabul edilen bildiride, Türkiye ile Afrika arasındaki stratejik ortaklığın çeşitli boyutlarda

derinleştirilmesi konusundaki kararlılık ifade edildi.Konferansta, gelecek Türkiye-Afrika Zirvesinin 2013 yılında bir Afrika ülkesinde gerçekleşmesi hazırlıklarının da ele alındığı kaydedilen bildiride, ilk Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin taraflar arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yaptığı olumlu katkının altı çizildi. Bildiride, Afrika ülkelerinin, küresel mali ve ekonomik kriz ortamında Türkiye'yle istikrarlı bir şekilde artan ticaret ve yatırım ilişkilerinden duydukları memnuniyet de ifade edildi.Terörizmin bütün uluslara karşı ortak tehdit olduğu belirtilen bildiride, buna karşı ortaklaşa mücadeledeki kararlılık dile getirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir