Şölen, Avrupa'da ilk 3'e girecek
Bu sene yaklaşık 400 milyon lira ciro bekleyen şirket, ihracat hedeflerini 140 milyon dolar olarak açıkladı
İSTANBUL - Şölen Çikolata Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elif Çoban, üretim hacmi ve üretim teknolojisi baz alındığında "Avrupa'da ilk 3'e gireriz" dedi.
2009 senesinin bir çok sektör için zorlu bir yıl olmasına karşın, Şölen açısından büyüme ile sonuçlandığını anlatan Çoban, "Dünya çikolata sektörünün gözleri 'Şölen yeni ne yapacak' diye üzerimizde..." dedi.
Sektörde kârların çok düşük olduğuna da değinen Çoban, sektörün çok rekabetçi olduğunu, kar marjlarının çok düşük olduğunu, katma değerli ürünler yapılmadığı sürece iş yapmanın mümkün olmadığını kaydetti.
Hammadde fiyatlarının son dönemde ciddi bir şekilde arttığını, şeker, fındık süt tozu ve kakao fiyatlarında büyük oranda artışlar yaşandığını, hammadde, enerji ve nakliyedeki artışlarla maliyetlerde yüzde 15'e yakın artış olduğunu dile getiren Çoban, bu artışların tümünü tüketiciye yansıtmanın mümkün olmadığını, maliyetleri tasarrufla dengelemeye çalıştıklarını vurguladı.
Maliyet avantajı nedeniyle bazı şirketlerin Türkiye'de üretim yapmak yerine yurt dışına gitmeyi tercih edebildiğini dile getiren Çoban, "Bizim böyle bir düşüncemiz yok. Bu ülkede kazandıklarımızı bu ülkede daha fazla yatırıma dönüştürmek istiyoruz. İhracatın istenen düzeylere gelebilmesi için dünya fiyatlarına yaklaşan hammadde ve enerji maliyetlerine yaklaşmamız gerekli" dedi.
Sayıları artan merdivenaltı işletmelerin de sektörü olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Çoban, "Tüketicinin kaliteli ve gerçek çikolatayı tanımasının sağlığı açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Elif Çoban, yıl içinde 3 yeni ürün daha piyasaya çıkaracaklarını belirterek, "Yıllardan bu yana Avrupa'da olan ancak Türkiye'de tüketilmeyen bir ürün çeşidi de çıkaracağız" dedi.
TÜBİTAK'la ürün geliştirme
Pazar araştırma ve geliştirmeye bütçenin yüzde 1,5'ini ayırdıklarını, ürünleri yoğun çalışmalar sonucunda hayata geçirdiklerini anlatan Çoban, "Örneğin Biscolata Stix'i TÜBİTAK'la geliştirdik. Bu ürünü üretebilen teknolojiyi sadece Japonlar yapabiliyordu. Biz o teknolojiyi kendi prosesimizde Türk Ar-Ge'siyle gerçekleştirdik. Türk teknolojisiyle Avrupalıların yapamadığını yaptık" diye konuştu.
İç pazarda çikolatada yüzde 10'luk pazar payına ulaştıklarını açıklayan Çoban, tüketicilerin aklında yenilikçi ürünleriyle "Şölen yine yapacağını yapmış" şeklinde yer aldıklarını, 3 ay içinde "Daha önce neden böyle düşünülmemiş" denecek farklı ürünler çıkaracaklarını dile getirdi.
Kişi başı çikolata tüketim baz alındığında bir Türk firmasının bu başarısının daha da dikkat çekici olduğunu vurgulayan Elif Çoban, 20-25 milyon euro yatırım yaptıkları 2009'da 120 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını, 2010'da yaklaşık 400 milyon lira ciro beklediklerini ve ihracat hedeflerinin 140 milyon dolar olduğunu belirterek, "Türkiye'den en fazla çikolata ihracatı yapan firmayız. Yıllardan bu yana çikolata deyince başta Fransa ve Belçika akla gelir ama artık biz oralara çikolata ihraç ediyoruz. 120'ye yakın ülkeye ihracatımız var. Krizin yoğun hissedildiği dönemlerde dahi ihracatta düşüş yaşamadık" dedi.
Üretim kapasitelerinin 2009'da 600 tona çıktığını ama bunun 400-500 tonunu tam olarak kullandıklarını ifade eden Çoban, "Üretim hacmini ve üretim teknolojisini düşünürsek Avrupa'da ilk 3'e gireriz" dedi.