Siyasette kadın rüzgarı esecek
2011 Genel Seçiminde toplamda 268 kadın aday gösteren siyasi partilerin, 2015 Genel Seçimi için kadın milletvekili aday sayısı 531'e yükseldi
Önceki genel seçimde toplamda 268 kadın aday gösteren siyasi partilerin, bu seçimlerde gösterdiği kadın aday sayısı 531'e yükseldi. Bu yükseliş, "Siyasette kadın rüzgarı esecek" yorumlarını da beraberinde getirdi.
Derlediği bilgilere göre, Mevcut Parlamentoda 312 milletvekilinin 45'i kadın olan AK Parti'nin 2015 genel seçimlerindeki hedefi en az 80 kadın milletvekili.
Bu rakama ulaşmak isteyen AK Parti 4 şehirde kadınlara ilk sıradan yer verirken, kadın adayların büyük bir bölümünü de seçilebilecek sıralardan aday gösterdi. AK Parti, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilk sıradan aday olduğu Konya'da 3 kadın adaya yer verdi. Konya'da Hüsnüye Erdoğan üçüncü sıradan, Leyla Şahin Usta altıncı sıradan, Rüveyde Gülseren Işık ise onuncu sıradan aday gösterildi.
"Dünyanın En Etkili 500 Müslümanı"ndan Benli, İstanbul adayı
AK Parti'nin listelerinde 28 Şubat sürecinin mağdurları kadınların önemli yerlerde aday gösterilmesi dikkati çekiyor. Listede, Fatma Benli, Leyla Şahin Usta, Ravza Kavakçı Kan gibi dönemin sembol isimleri yer buldu. Georgetown Üniversitesi'nin yayımladığı "Dünyanın En Etkili 500 Müslümanı" listesine giren Avukat Fatma Benli, 28 Şubat Sürecinde başörtüsü yasağı nedeniyle Marmara Üniversitesi'ndeki eğitimini yarıda kesmek zorunda kalmıştı. Benli, AK Parti İstanbul 2. Bölge sekizinci sıradan aday gösterildi.
4 kadın aday liste başı
4 kadın adayı liste başından aday gösteren AK Parti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ı Sakarya, Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık'ı Malatya, Avukat İlknur İnceöz'ü Aksaray, Şebnem Koçakelçi'yi ise Bingöl listelerinde birinci sıralardan aday gösterdi.
Bingöl'de liste başından aday gösterilen Şebnem Koçakelçi, aday listelerinde en çok dikkat çeken isimler arasında yer aldı. İstanbul AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi olan Koçakelçi, Doğu Anadolu Bölgesinden AK Parti listelerinde birinci sırada yer alan ikinci kadın aday oldu.
Dr. Ravza Kavakçı Kan ise, Fazilet Partisinden milletvekili seçilen ancak başörtüsü nedeniyle Meclis'teki yemin törenine katılmasına izin verilmeyen Merve Kavakçı'nın kardeşi. Kavakçı Kan da başörtüsü yasağı nedeniyle eğitimini Teksas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde tamamladı. 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nden Avrupa Çalışmaları yüksek lisans derecesi alan Ravza Kavakçı Kan, 2009 yılında Washington DC Howard Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümünde doktorasını tamamlayarak Türkiye'ye döndü.
Başörtüsü yasağını AİHM'e taşıyan ilk isim
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde öğrenci iken 28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağı nedeniyle aldığı disiplin cezasının 'insan hakları ihlali' olduğu gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyan ilk kadın olan Dr. Leyla Şahin Usta, Konya 6. sıradan aday oldu. Leyla Şahin davasında, AİHM üniversitelerdeki başörtü yasağına onay vermişti. Bu karar sonrasında Şahin, tıp eğitimine Avusturya'da devam etmişti.
İlk başörtülü bakan danışmanı da Meclis yolunda
Ak Parti İstanbul İl Kadın Kollarının kurucu yönetim kurulu üyesi olan Ayşe Keşir de Düzce üçüncü sıradan aday gösterildi. Fatma Şahin'in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde yakın çalışma arkadaşı olan Keşir'in başörtüsü "başörtülü bakan danışmanı" tartışmalarına neden olmuştu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda kuruluşundan itibaren bakan danışmanlığı görevinde bulunan Keşir, AK Parti kadın kollarının ulusal ve uluslararası çalışmalarının tanıtım ve medya planlamasını yürüttü.
CHP'de 103 kadın aday
Milletvekili aday listelerinde 103 kadın aday bulunan CHP'de İstanbul, İzmir ve Ankara'da ilk sıralar kadınların oldu.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ikinci sırada yer aldığı İzmir 2. bölgede birinci sıradan, Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sırasında hayatını kaybeden Şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok'a bırakıldı.
CHP İzmir 1. Bölge birinci sıradan ise Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke'yi aday gösterdi.
Daha önce aday olmayacağını açıklayan ancak ikna edilen Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey ise İstanbul 1. Bölge birinci sıra adayı yapıldı.
Aynı bölgede ön seçimlerde birinci çıkan diş hekimi Gamze Akkuş İlgezdi ise ikinci sırada yer aldı.
CHP, İstanbul 2. Bölge birinci sırada ise avukat Selina Özuzun Doğan'ı aday gösterildi. Doğan'ın Ermeni Cemaatini temsilen aday gösterildiği belirtiliyor.
İstanbul 3. bölgede Tamaylıgil, Ankara 1. bölgede İnönü'nün torunu
CHP daha çok Balkan göçmenlerinin bulunduğu İstanbul 3. Bölge'de, yine bir Balkan göçmeni olan eski Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil aday olurken, CHP'nin Eskişehir'de ilk sıra adayı ise bir kadın akademisyene bırakıldı.
Eskişehir'de birinci sıra Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gaye Usluer'in oldu. CHP'de Ankara 1. Bölge'de ilk sıra İsmet İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan'a verdi.
Avukat adaylar çoğunlukta
Ankara 2. Bölge birinci sıra adayı ise Sivas'ta Madımak Oteli'nin yakılması davasında avukatlık yapan Şenal Sarıhan'ın oldu. Tekirdağ'da ikinci sıra ön seçimin galibi milletvekili Candan Yüceer'in olurken, Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'de ise ilk sıra yine bir kadın adaya bırakıldı. Yüksek Disiplin Kurulu üyesi avukat Saniye Barut ilk sırada yer aldı.
Partinin Kocaeli birinci sıra adayı avukat Fatma Kaplan Hürriyet, Afyonkarahisar adayı ise ön seçimden birinci çıkan avukat Burcu Kayıkçı oldu.
CHP'de yapılan ön seçimlerde Adana'da ilk sırada yer alan avukat Elif Doğan Türkmen de yine bu kentte ilk sırada.
Partinin Denizli'de gerçekleştiği ön seçimlerde ilk sırayı alan Melike Basmacı ise mühendis. Gümüşhane'de ikici sıra bir öğretmene bırakıldı. Eda Çubukçu burada CHP'nin milletvekili adayı oldu.
MHP'nin adaylarının 61'i kadın
MHP'de, 61 kadın aday bulunuyor. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, İstanbul 3. bölge birinci sıradan aday olurken Genel Başkan Yardımcıları Ruhsar Demirel Eskişehir birinci sıradan, Zuhal Topçu Ankara 1. bölge ikinci sıradan aday gösterildi.
Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Loğoğlu da MHP'nin kadın adayları arasında yer alıyor. Loğoğlu, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin birnici sıradan aday olduğu Osmaniye'den üçüncü sıradan seçime girecek.
İzmir'in iki seçim bölgesinde de üçüncü sırada kadınlar bulunuyor. Buna göre İzmir 1. bölge üçüncü sıradan yönetici danışmanı Senem Kılıç, İzmir 2. bölge üçüncü sıradan ise kamuoyu araştırmacısı Süeda Neslihan Çelik, aday oldu.
HDP'den 268 kadın aday
HDP'nin YSK'ya sunduğu milletvekili aday listesinde 268 kadın bulunuyor. Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ, Van birinci sıradan, HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan İstanbul 3. Bölge birinci sıradan aday oldu. Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana ise Ağrı 1. sıradan milletvekili adayı gösterildi. Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ise Adana ikinci sıradan aday oldu.
Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemirin ardından Şanlıurfa'da ikinci sıradan aday gösterilen isim ise Abdullah Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan oldu. Daha önce KCK davasından yargılanan eski Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven de Şanlıurfa dördüncü sıradan milletvekili aday listesine girdi.
Eski Avrupa Parlamenteri Ezidi Feleknas Uca Diyarbakır dördüncü sıradan, Ermeni kökenli Flor Uluk Dursun da İstanbul 2. Bölge onuncu sıradan aday yapıldı.
Sanatçı Pınar Aydınlar da İzmir 1. bölge üçüncü sıradan listeye girdi.
Hüda Kaya Meclis yolunda
Yazar Hüda Kaya, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın ardından İstanbul 1. Bölge ikinci sıradan listede yer aldı. 28 Şubat döneminde yürüttüğü başörtüsü mücadelesiyle öne çıkan Kaya, o dönemde kaleme aldığı bir yazı nedeniyle kızlarıyla yıllarca hapis yatmak zorunda kalmıştı. 312. maddeden DGM'de yargılanan ve 20 ay cezaevinde kalan Kaya, ardından da 146. maddeden üç kızıyla birlikte idam istemiyle yargılandı. 2011 yılında oğlu Muhammed Cihad bir PKK operasyonuyla gözaltına alınıp tutuklandı ancak sonrasında beraat etti.
Bunun üzerine Kaya, oğlu Muhammed Cihad ile beraber 2013 yılının Ramazan ayında Kandil'e gitti. Kandil'deki izlenimlerini bir yazı dizisiyle yayınlayan Kaya, şu an Özgür Gündem Gazetesinde Köşe yazarlığı yapıyor.