Sivil darbenin askeri boyutu hayata geçiyor
Baykal, "TSK ile iktidar arasındaki gerginliğin çatışmaya dönüştüğüne tanığız." dedi.
İZMİR- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, YAŞ kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiyerarşik otoritesinin sarsıldığını iddia ederek, "Bu çatışma, darbe ihtimalini önlemek için değil, o ihtimal kalktığı için ortaya çıkan bir çatışmadır. Türkiye'ye ağır bedeli vardır, silahlı kuvvetlerin morali ciddi şekilde sarsılmıştır. İç dayanışması, hiyerarşik otoritesi tehlikeli bir biçimde sarsılmaya başlamıştır" dedi.
Baykal, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanı Atilla Sertel'i makamında ziyaret etti.
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına dair sorular üzerine, olayın ne olup olmadığının doğru saptanması gerektiğini, zaman zaman bir komutanın bir göreve gelip gelmemesiyle ilgili olarak silahlı kuvvetler ile siyasi otorite arasında tartışmaların yaşanabileceğine işaret eden Baykal, geçmişte bunun örneklerinin bulunduğunu, ancak bu süreçte Türkiye'de yaşanmakta olan olayın bu nitelikte bir olay olduğunu düşünmenin çok yanıltıcı olduğunu, zira olayın bambaşka bir nitelik taşıdığını iddia etti.
Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tartışmanın derin tarihi geçmişi vardır. Uzun bir süreden beri Türkiye'de kurumlar arasında, TSK ile iktidar arasında yaşanan gerginliğin çatışmaya dönüştüğüne, ileri bir noktaya ulaştığına tanık olmaktayız. Bugünün işi değil bu. Bugün geldiğimiz noktada konu kişisel tartışma noktasını çok aşmıştır. TSK'nın temelleriyle ilgili ciddi bir çekişme kendisini ortaya koymuştur. Bilinmelidir ki, bu çatışmalar silahlı kuvvetlerden kaynaklanan, geleceğe yönelik bir tehdit, tehlike, bir darbe olasılığı söz konusu olduğu için ortaya çıkmış değildir. Bu çekişmenin temelinde, 'Elbette müdahale edeceğiz, darbeyi önleyeceğiz, onun için bu müdahaleyi yapıyoruz' demek geçerli değildir.
Bu çatışma, önümüzde bir darbe tehlikesi olduğu için onu bertaraf etmek üzere değil, tam tersine darbe tehlikesi tümüyle ortadan kalktığı için, bir darbe ihtimali söz konusu olmaktan tümüyle çıktığı için, böyle olmasının yarattığı ortamda geçmişe yönelik bir hesaplaşmayı, silahlı kuvvetleri siyasi hegemonya alanının içine tümüyle sokmayı amaçlayan bir çalışmadır. Darbe ihtimalini önlemek için değil, o ihtimal ortadan kalktığı için ortaya çıkan bir çatışmadır. Türkiye'ye ağır bedeli vardır, silahlı kuvvetlerin morali ciddi şekilde sarsılmıştır, iç dayanışması, hiyerarşik otoritesi tehlikeli bir biçimde sarsılmaya başlamıştır. Vahim bir tablodur. Bunun çok ağır sonuçları olur."
Baykal, terörle mücadele döneminin kritik aşamasında böylesine sorunların yaşanmasının kaygı verici olduğunu da ifade ederek, "Bu, ülkenin yönetiliş biçimiyle doğrudan ilgili bir durumdur. Kurumlar birbirine sistematik olarak düşürülmektedir. Çok ciddi bir tabloyla karşı karşıyayız" dedi.
YAŞ sonrası Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık'ın emekliliğini istemesine ilişkin soruya Baykal, "Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilmesi düşünülen Orgeneral'in, oraya gelmesi gereken insanın önünün kesilmesi karşısında 'Ben bu göreve gelmeyi reddediyorum' anlamında bir istifa dilekçesi vermiş olması, uzun bir süredir görmeyi istediğimiz onurlu, şerefli bir davranıştır. Türkiye'de herkesin baskıyla ya da ödüllendirilerek kullanılamayacağı görülmüştür. Bu süreçte yargının ne yazık ki kullanılmış olduğuna tanık oluyoruz. Şu an itibariyle askeri şurada gelecekleri kararlaştırılacak olan insanların itirazlarının sonuçlandırılmamış olmasını izah etmek çok güçtür" karşılığını verdi.