Şirketlere bono piyasasında önemli alan açılacak

Babacan, Hazine'nin gelecek yıl 150 milyar TL'ye düşecek borçlanma ihtiyacının azalmasıyla şirketlere, bono piyasasında çok önemli alan açılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  – Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine'nin gelecek yıl 150 milyar TL'ye düşecek borçlanma ihtiyacının azalmasıyla şirketlere, bono piyasasında çok önemli alan açılacağını söyledi. Babacan, şirketlerin daha kolay tahvil ihracının söz konusu olabileceğini, kolaylaştırıcı düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Babacan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB), 25. kuruluş yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "İMKB 25.Yıl Konferansı'nın açılışında konuştu.

Babacan, "Dün açıklanan Sanayi Üretim Endeksi, yüzde 9.8 gibi beklentilerin oldukça üzerinde bir oran. Bu bize Türkiye'nin 4. çeyrekte de büyüme hızının oldukça yüksek olacağının öncü sinyallerini veriyor. Türkiye hem bu yıl, hem de gelecek yıl tüm Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacak" öngörüsünde bulundu.

İstanbul'dan daha kuvvetli aday yok

İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olması konusuna da değinen Bakan Babacan, projenin tüm dünyanın ilgisini çektiğini ve bunun tamamlandığında bölgenin önemli finans merkezlerinden biri haline geleceğini ifade ederek, "Aslında Londra'dan, Tokyo'ya uzanan coğrafyaya baktığımızda İstanbul'dan daha kuvvetli bir aday da yok. Bu işi gerçekleştirmek, uluslar arası bir finans merkezi olmak için" dedi.

Daha çok şirketi İMKB'de istiyoruz

25 yıllık geçmişi olan İMKB'nin nispeten genç bir borsa olduğunu, 2000'li yıllardan bu yana halka açık şirket sayısında fazla bir artış olmadığını belirtti. Babacan, "Bu yıl ilk defa halka açık şirket sayımız artıyor. 25-30 civarında şirketimiz bu yıl halka arz edildi ki, nereden baksak 12-13 yıllık dönemden sonra halka açık şirketlerimizin sayısı artıyor. Borsamızın, daha çok sayıda işlem yapan, daha çok uluslararası şirketin burada halka açılması, yabancı firmaların Türk borsasında işlem görmesi, bizim daha çok görmeyi arzu ettiğimiz bir konu" açıklamasında bulundu.

Daha kolay tahvil ihracı söz konusu olabilir

Hazine'nin borçlanma ihtiyacının gelecek yıl azalacağına işaret eden Babacan, bu nedenle tahvil piyasasının da mutlaka geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Babacan, "Tahvil piyasası, mutlaka geliştirilmesi gereken bir piyasa. Türkiye'de Hazine'nin borçlanma ihtiyacının azalmasıyla beraber, şirketler için bono piyasasında çok önemli bir alan açılacak. 2010'da 220 milyar TL borçlanma yapan Türk Hazine'si, gelecek sadece 150 milyar TL'lik borçlanacak.

Özel şirketlere orada geniş bir alan açılacak tahvil piyasasına girip, kendi tahvillerini borsada satabilmeleri açısından. Bununla ilgili kolaylaştırıcı düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Şirketlerimizin piyasaya, daha kolay tahvil ihracı söz konusu olabilir. Yine alternatif finansman araçlarının daha çok kullanılması da üzerinde çalıştığımız başka bir konu" açıklamasında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir