Şirketlere bilişim desteği geliyor
Bakan Ergün, girişimcilerin, Silikon Vadisi'ne giderek şirketlerini büyütmeleri için bakanlık olarak destek mekanizması oluşturacaklarını bildirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
SAN FRANSİSKO/ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'deki girişimcilerin, Silikon Vadisi'ne giderek şirketlerini büyütmeleri ve oradan dünyaya açılmaları için bakanlık olarak destek mekanizması oluşturacaklarını bildirdi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ABD'deki temasları çerçevesinde California eyaletindeki "Silikon Vadisi"nde incelemelerde bulundu.
Silikon Vadisi'nde çok sayıda Türk girişimcinin ve yatırımcının bulunduğunu belirten Ergün, "Türkiye'deki parlak fikirli gençlere, Silikon Vadisi'ndeki süper Türkler koçluk yapacak. Biz de Türkiye'deki girişimcilerin Silikon Vadisi'ne giderek şirketlerini büyütmelerini ve oradan dünyaya açılmalarını sağlamak amacıyla bakanlık olarak destek mekanizmaları oluşturacağız" dedi.
Silikon Vadisi'ndeki incelemelerini Türkiye'de hazırlıkları devam eden "Bilişim Vadisi" projesi kapsamında yapan Ergün, Vadi içerisinde faaliyet gösteren firmaların çalışma sistemlerine ilişkin bilgi aldı.
Ergün, bölgenin en büyük kuluçka merkezi olan Plug&Play Kuluçka Merkezi'ni ziyaretinde, kuluçka sisteminin çalışma şekli hakkında bilgi aldı. Bakan Ergün, Amerika'da yerleşik girişimcilerin yanı sıra 12 ülkeden gelen girişimcileri dünya piyasalarına açan kuluçka merkezinde Türk girişimcilerin de yer alması için görüşmelerde bulundu.
Ergün, Silikon Vadisi içerisinde yer alan ve alanında söz sahibi olan yüksek performanslı şebeke donanım üreticisi Brocade firmasını da ziyaret etti. IBM, Dell, HP, Oracle gibi firmalarla iş ortaklığı bulunan Brocade firmasının Genel Müdürü John Mchugh da ziyaret sırasında, "Türkiye'de bir banka hariç büyük bankaların tümüyle çalışıyoruz. Ancak Türkiye pazarında daha çok gelişmek istiyoruz. Türkiye son yıllarda büyük değişim yaşayan, büyüyen ve istikbal vadeden bir ülke" dedi.
Başarılı şirketlerle silikon vadisi arasında bağlantı kurulacak
Temasları sırasında Silikon Vadisi'nde şirketleri olan, büyük şirketlerde çalışan Türk girişimciler ve yatırımcılarla da bir araya gelen Nihat Ergün, Türkiye'de bilişimi ayrı bir başlık altında toplayıp, buna göre yeni destek modelleri geliştirmek istediklerini bildirdi. Ergün, Silikon Vadisi'ndeki incelemeleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Silikon Vadisi, Türkiye'de hazırlıkları devam eden Bilişim Vadisi projesi için önemli ve başarılı bir örnek. Tüm bu çalışmaları Silikon Vadisi ile irtibatlı hale getirmek istiyoruz. Bu amaçla vadi içindeki en büyük kuluçka merkezini ziyaret ettik. Birçok ülkeden gelen girişimciler burada şirketlerini büyütüp, dünyaya açılma imkanı buluyorlar. Biz de bazı firmalarımızı, bakanlık olarak desteklediğimiz tekno-girişimci gençlerimizi kuluçka merkezine gönderebiliriz. Bunu biz de bakanlık olarak destekleyebiliriz. Böylece Türkiye'nin yeni büyümekte olan bilişim şirketleri kendilerini diğer şirketlerle entegre edebilir ve dünyaya açılabilirler.
Bu çerçevede Türkiye'deki başarılı şirketlerle Silikon Vadisi arasında bağlantı kurmak için çalışma başlatma kararı aldık. Amaçlarımızdan birisi de yazılımlarını kullandığımız büyük şirketlerin Türkiye'de de yatırım yapmasını sağlamak. Çünkü Türkiye'den geniş bir pazara hitap etme şansları var. O şirketlere de uygun yatırım alanları oluşturmak istiyoruz.
Yapılacak çok şey var. Dolayısıyla özellikle bilişim alanında aramızdaki açığı kapatmak için çalışmalara hız vereceğiz. Hızlı bir şekilde buna yönelik mekanizmaları Türkiye'de kurmuş olacağız."
Silikon Vadisi'nde gerek risk sermayesi kurmuş gerekse teknoloji şirketlerini büyütmüş çok sayıda Türk girişimcinin olmasından gurur duyduklarını belirten Ergün, "Risk sermayesi Türk yatırımcılar, istikbal vaat eden küçük teknoloji şirketlerine ortak olup, onları büyüterek pazarda yer almalarını sağlıyorlar. Böylece hem riske attıkları sermayeyi büyütüyorlar hem de ortak oldukları şirketleri büyütüyorlar. Türkiye'de sınırlı uygulamaları olan risk sermayesinin geliştirilmesi için bu yatırımcılardan istifade edeceğimizi düşünüyoruz. Yaptığımız görüşmelerde bu yatırımcılarımızın tecrübelerini Türkiye'ye aktarmaya hazır olduklarını belirtmeleri de bizler için sevindirici olmuştur." dedi.
Silikon Vadisi'nde tanıştığı pek çok girişimcinin kurdukları küçük şirketleri geliştirerek, 100 milyon dolar, 200 milyon dolar gibi bedellerle Google gibi büyük şirketlere devrettiklerini belirten Ergün, şöyle devam etti:
"Hatta üçüncü, dördüncü şirketlerini kurmuşlar. Şimdi yeni şirketler oluşturarak başarılarına başarı katıyorlar. Süper beyinli Türkler bizleri gerçekten gururlandırdı.
Türkiye'den yıllar önce giden ve iyi eğitim almış girişimcilerimizin ve yatırımcılarımızın etrafında bir yapı oluşturabiliriz. Türkiye'deki girişimci gençlerimizin de, Silikon Vadisi'ne giderek şirketlerini büyütmelerini ve oradan dünyaya açılmalarını sağlamak için bakanlık olarak destek mekanizmaları oluşturacağız. Dolayısıyla Türkiye'deki parlak fikirli gençlere, Silikon Vadisi'ndeki süper Türk beyinler koçluk yapacak. Belki de bunun sonucunda Bill Gates'ler ülkemizden çıkabilecek.
Silikon Vadisi, Türkiye'de çalışmalarını yürüttüğümüz Bilişim Vadisi projesi için de önemli bir örnek oluşturacak."
Bakan Ergün, Türkiye'nin Avrupa kalitesinde mal üreten bir ülke olduğunu vurgulayarak, ancak Türkiye'nin, rekabeti gerilerde yani ucuz hammadde, ucuz emek, ucuz işgücünde aramaması gerektiğini, ucuz işgücü konusunda Çin ve Hindistan ile rekabet edilemeyeceğini anlattı. Ergün, "Çin'de bir yatağı üç işçi paylaşıyor, bir avuç pirinçle karınları doyuyor. Bizim bir avuç pirinçle karnımızı doyurma, bir yatakta üç kişi yatma şansımız yok. Bunu Türkiye'de uygulamak çok zor. Bu nedenle rekabet gücü elde etmek için katma değeri yüksek ürünlere yönelmek zorundayız. Rekabeti Ar-Ge ve inovasyonda aramalıyız" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir