Sırbistan tarım ürünlerine tarife kontenjanı uygulanacak
İthal edilecek bazı tarım ve işlenmiş tarım ürünleri için tarife kontenjanı açıldı.
ANKARA - Sırbistan ile imzalanan serbest ticaret anlaşması uyarınca, bu ülkeden ithal edilecek bazı tarım ve işlenmiş tarım ürünleri için tarife kontenjanı açıldı.
Sırbistan Cumhuriyeti Menşeli Bazı Tarım ve İşlenmiş Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı, 1 Eylül 2010'dan geçerli olmak Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, tarife kontenjanı açılan ürünler şunlar:
"Gül, köklendirilmiş çiçek fidanları, domates, pırasa ve soğanımsı sebzeler, beyaz lahana ve kırmızı lahana, havuçlar ve şalgamlar, bezelye, diğer baklagiller, capsicum veya pimenta cinsi meyveler, fasulye, tatlı mısır, çilek, ahududu, böğürtlen, dut, loganberrier, siyah, beyaz ve kırmızı frenk üzümü ve bektaşi üzümü, vişne, erik, rezene tohumları, ardıç meyveleri, kuş yemi, soya fasulyesinin unu ve kaba unları, şeker pancarı tohumları, yonca tohumu, fiğ, orman ağaçlarının tohumları, margarin, hazırlanmış veya konserve edilmiş balıklar, havyar ve balık yumurtalarından elde edilen havyar yerine kullanılan ürünler, kakao içermeyen şeker mamulleri, çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları, çocukların beslenmesinde kullanılan müstahzarlar, makarnalar, ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçi mamulleri, hosti, eczacılıkta kullanılan boş ilaç kapsülleri, mühür güllacı, pirinç kağıdı ve benzeri ürünler, hıyarlar ve kornişonlar, meyve suları, çorbalar, et suları ve müstahzarları, dondurma ve yenilen diğer buzlar, katı süt yağı, taze üzüm şarabı."
Karadağ menşeli aşılı veya aşısız güllerin ithalatı için 100 ton, tohumların ithalatı için 500 ton, taze veya soğutulmuş domates ithalatı için bin 500 ton, havuç ve şalgamlar için bin ton, bezelye için 350 ton, fasulye için 300 ton, çilek için 300 ton, vişne için 300 ton, erik için 200 ton, şeker pancarı tohumları için 200 ton tarife kontenjanı açıldı. Diğer tarım ürünleri için açılan tarife kontenjanı ise 5 ton ile 10 bin ton arasında değişiyor.
Tarife kontenjanları çerçevesinde yapılacak ithalatta, kararda yer alan tabloda gösterilen gümrük vergisi ile varsa toplu konut fonu ya da varsa tarım payı ödenecek. Bunun dışında yapılacak ithalatta ise yürürlükteki ithalat rejimi kararı çerçevesinde söz konusu madde için tespit edilen gümrük vergisi, toplu konut fonu ya da tarım payı tahsil edilecek.
Karar çerçevesinde yapılacak ithalat için Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından ithal lisansı düzenlenmesi gerekecek.
Tarife kontenjanı miktarları her takvim yılında yeniden belirlenecek.