Sinpaş, orta sınıfa konut üretecek

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Çelik, yeni kurulacak bir şirket ile orta sınıfa yılda bin konut üretileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Sinpaş GYO'nun yüzde 100 iştiraki olarak Seven Gayrimenkul'ü yeniden yapılandırarak, yeni bir şirket kurulacağını, bu şirketin orta sınıfa yılda bin konut üreteceğini açıkladı.

Sinpaş GYO'nun 2011 yılı 9 aylık finansal sonuçlarını ve 2012 yılına ilişkin hedeflerini düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Çelik, kamu ve özel sektör inşaat yatırımlarının 2011 yılının ikinci çeyreğinde 104 milyar TL'ye çıktığını söyledi. 2002 yılında 145 bin konut satıldığına işaret eden Çelik, 2010 yılında konut satışının 854 bine yükseldiğini kaydetti.

Sinpaş GYO'nun yıllık ortalama bin 282 konut satarken, ortalama 491 milyon TL ciro elde ettiğini söyleyen Çelik, 2011 yılının sonunda ise bin 817 konutu sahiplerine teslim edeceklerini, böylece yıl sonunda teslim gelirlerinin 687 milyon TL'ye yükseleceğini açıkladı. Aktif büyüklüklerinin kuruldukları 2007 yılından bu yana yüzde 90 büyüdüğünü söyleyen Çelik, "Aktif büyüklüğümüz, 2011 Eylül sonu itibariyle 1 milyar 880 milyon TL'ye ulaştı." diye konuştu. Çelik, Sinpaş GYO'nun geçen 4 yılda 80 milyon TL net kar elde ettiğini, bu yılın sonunda ise net karın 150 milyon TL'nin biraz üzerine çıkacaklarını söyledi. Çelik, önümüzdeki 5 yıllık dönemde ise projelerden elde edilecek toplam cironun 6 milyar TL civarında olacağını, 2012-2017 döneminde hedeflerinin yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL kar elde etmek olduğunu bildirdi.

"Hedefimiz her kesime hitap etmek"

Sinpaş'ın lüks olarak algılandığını ancak hedeflerinin her kesime hitap etmek olduğunu dile getiren Çelik, bu kapsamda yeni bir strateji hazırladıklarını söyledi. Bu stratejide hedeflerinin 'orta kesim' olduğunu vurgulayan Çelik, yeni stratejilerini şöyle açıkladı:

"Sinpaş GYO'nun iştiraki olan Seven Gayrimenkul'ü yeniden yapılandırarak yeni bir şirket kuruyoruz. Bu şirket ile orta kesime yılda bin konut üreteceğiz. Sinpaş GYO Satış Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığındaki Seba Gacamer'i, bu şirketin Genel Müdürlüğü'ne atadık. Sinpaş GYO yılda 2 bin, yeni şirket bin olmak üzere yılda toplam 3 bin konut üretmeyi hedefliyoruz. Beş yılda toplam iki şirket beş yılda toplamda 10-15 bin konutla kapatmayı öngörüyoruz."

Yunanistan modelini önerdi

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, harçlarla ilgili bir soru üzerine, İstanbul'da yüzde 90 ciddi bir konut stoku bulunmadığını dile getirerek, "Bu harçlar sadeleştiği anda inşaat sektörü 2009'daki seviyesine çok hızlı bir şekilde gelecektir" yanıtını verdi.

Mütekabiliyet Yasası'na ilişkin bir başka soruya Çelik, "Yunanistan diyor ki, 'benim sınır bölgelerimden ben yabancıya ev sattırmam, sınırdan belli kilometre gelirim onun içinde alsınlar ama sınır bölgesinde vermem' diyor. Biz de böyle bir modele geçebiliriz" önerisinde bulundu.

Döviz pozisyonuna ilişkin bir başka soru üzerine Çelik, borçlu bir şirket olmadıklarını, kurlar düştüğünde döviz kredisi kullandıklarını belirterek, "Borcumuzun yarısı kadar döviz pozisyonu oluşturmuşuz. Kur riskini her zaman yaşıyoruz ama şimdi akıllandık bir daha ki türbülansa böyle girmeyiz. Yüzde 80-90 borçla çalışma yanlış modelmiş, yüzde 80 kredi ile çalışmayı ben doğru bulmuyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir