Şili'de en az 85 kişi öldü

Şili'de meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremde en az 85 ölü var. Ölü sayısının artması bekleniyor. ABD, Rusya, Uruguay, Japonya ve Çin gibi okyanus kıyısı ülkeleri tsunamiye karşı uyarıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SANTİAGO - Şili'de bugün meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı artıyor. Yetkililer şu ana kadar en az 85 kişinin öldüğünü açıkladı.

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, sadece Maule bölgesinde 85'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Bachelet, bu sayının artabileceğini söyledi.

Yerel bir televizyon kanalı da depremin en çok hissedildiği Concepcion kentinde, 15 katlı bir binanın çöktüğünü, yollarda çatlaklar oluştuğunu duyurdu. Bölgeden gelen haberlerde, binaların yandığı ve köprülerin yıkıldığı da bildiriliyor.

Depremin merkez üssünün başkent Santiago'nun 325 kilometre güneybatısı ve Concepcion kentine 115 kilometre uzaklıkta olduğu ve yerin 35 kilometre altında meydana geldiği açıklandı.

ABD ve AB ülkeye yardıma hazır olduğunu açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Megan Mattson, Şili'deki yetkililerle temasa geçerek yardım önerdiklerini söyledi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da "AB, Şili halkına yardım sağlamaya hazırdır" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de yazılı açıklamasında 'trajik koşullarda Şili halkı ve yetkilileriyle dayanışma içinde bulunduğunu' vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, depremde ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi. BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, genel sekreterin depremin ardından tsunami tehlikesine yönelik gelişmeleri yakından takip ettiği, aynı zamanda BM'nin merkezi Santiago'da bulunan Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu'yla (ECLAC) depremle ve orada çalışan BM personeliyle ilgili bilgi almak için temasa geçmeye çalıştığı belirtildi.

Ban'ın mesajında, BM'nin Şili hükümetine ve halkına yardım etmeye hazır olduğu da kaydedildi.

Tsunami tehdidi

Depremin ardından Güney Amerika, Hawaii, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya Filipinler, Rusya ve bazı Pasifik adaları tsunamiye karşı uyarıldı. Depremden hemen sonra tüm Hawaii Adalarını tehdit eden bir tsunami oluştu. Merkezden yapılan açıklamada, bütün sahil şeridinin tehlikede olduğu belirtilerek, can ve mal kaybının önlenmesi için acilen harekete geçilmesi gerektiği kaydedildi.

Dev dalgaların tehdidi yüzünden Paskalya Adası'nda tahliye işlemleri başladı. Şili Devlet Başkanı Bachelet, tahliye işlemlerinin Şili donanması tarafından yürütüldüğünü kaydetti.

Santiago'da tüm uçuşlar iptal

Brezilya ve Peru'daki havayolları yetkilileri, Santiago'daki uluslararası havaalanının kapatıldığını ve yeni bir duyuruya kadar tüm uçuşların iptal edildiğini söyledi. Deprem Arjantin'de de hissedildi.

Şili'de 22 Mayıs 1960'da aynı bölgede meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremde 1655 kişi ölmüş, 2 milyon kişi evsiz kalmıştı. Depremden sonra çıkan tsunamide Hawaii, Japonya ve Filipinler'de ölenler olmuş, ABD'nin batı kıyıları zarar görmüştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir