Şiddet gören kadınlara meslek eğitimi verilecek
Milli Eğitim Bakanlığı, şiddet gören kadınlara, eski hükümlülere, engellilere meslek eğitimi vererek topluma kazandırmak amacıyla proje başlatıyor. Proje, aralarında Ağrı, Aydın, Bursa'nın da bulunduğu 35 pilot ilde yürütülecek
ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından şiddet gören kadınlara, eski hükümlülere, engellilere meslek eğitimi vererek topluma kazandırmak amacıyla proje başlatılacak. 35 pilot ilde yürütülecek proje kapsamında, kurslara katılanlara bakanlıkça iş bulma imkanı artıracak belge de verilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen mesleksizlere, özel politika gerektiren kişilere meslek kazandırmayı amaçlayan ''Mesleki Becerilerin Geliştirilmesi Projesi'', yarın düzenlenecek toplantıyla başlayacak.
Projeyle, şiddet gören kadınlardan göç kurbanlarına, engellilerden eski hükümlülere kadar dezavantajlı gruplara iş bulma olanağı sağlanması planlanıyor.
Ağrı, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Çankırı, Aydın, Bursa, Balıkesir ve Gaziantep'in de aralarında bulunduğu 35 il projenin yürütüleceği pilot iller olarak belirlendi.
Proje hazırlık sürecinde bu illerdeki özel politika gerektiren ve dezavantajlı gruplar olarak tanımlanan bireyler ve ihtiyaçları saptandı. Hedef kitle ''engelliler'' ve ''diğer dezavantaj grupları'' olmak üzere iki grupta toplandı. Grupların ilgi ve eğilimleri ile sektörün acil ihtiyaçları dikkate alınarak, açılacak meslek edindirme kursları tespit edildi.
Ücretsiz verilecek kurslara, herhangi bir nedenle örgün ya da yaygın eğitim dışında kalmış, eğitime erişim fırsatı bulamamış ya da ortaöğretim kurumlarından mezun olan ancak bir mesleği bulunmayan 15 yaş üzeri gençler, denetimli serbestlikten yararlananlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yurtlarında kalan 15 yaş üzeri gençler, engeli dolayısıyla eğitime erişemeyenler, herhangi bir nedenle özgürlüğünden yoksun 15 yaş üzeri gençler, yetişkin kadın ve erkekler, mesleki beceri kazanmak isteyen ev hanımları, dul ve yetimler, göç etmiş kişiler katılabilecek.
Kurslara katılanlara bakanlıkça iş bulma imkanı artıracak belge de verilecek. Kursiyer olabilmek için internet üzerinden ya da halk eğitim merkezlerinden kayıt yaptırılabilecek.