Sıcak para hacmi martta 9 milyar dolar büyüdü

Artışın büyük bölümü yabancıların portföyünde en büyük ağırlığı oluşturan hisse senetlerinden kaynaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Naki BAKIR

ANKARA - Yabancı yatırımcıların Türkiye'de büyük bölümü borsa ve devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS ) tuttukları ve "sıcak para" olarak adlandırılan portföylerinin değeri, "darbe" tartışmalarına odaklı siyasi gerilimin doruğa çıktığı şubat ayındaki 7.5 milyar dolarlık erimenin ardından, mart ayında yüzde 11.5 oranında 9.2 milyar dolar büyüyerek 89.4 milyar dolara yükseldi.

Küresel krizin ilk altı ayında yarıdan fazla eriyerek 43.5 milyar dolara inen sıcak para hacmi, anılan tarihten bu yılın mart sonuna kadar olan dönemde ise 45.9 milyar dolar artarak kriz öncesi düzeyini yaklaşık olarak yakaladı.

DÜNYA'nın Merkez Bankası ve Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, mart ayında sıcak para hacmindeki artışın büyük bölümü yabancıların portföyünde en büyük ağırlığı oluşturan hisse senetlerinden kaynaklandı. İMKB'de yabancı yatırımcıların mülkiyetindeki hisse senetlerinin değeri martta yüzde 15 oranında 7 milyar 735.2 milyon dolar artarak 59 milyar 419.5 milyon dolara yükseldi.

Borsa endeksinde hızlı bir çıkış yaşanan mart ayında, yabancı yatırımcıların portföyündeki büyüme de hisse senetlerinin değerindeki bu artıştan kaynaklandı. Ancak yabancıların sahip olduğu hisse sayısının da az da olsa arttığı dikkati çekti. Yabancıların portföyündeki DİBS'lerin değeri de mart ayında yüzde 7 oranında 1 milyar 423,9 milyon dolar artarak 21 milyar 878,9 milyon dolara yükseldi. Yurtdışı yerleşiklerin Türkiye'deki mevduat hesaplarının bakiyesi geçen ay yüzde 0,4 oranında 34,2 milyon dolar artarak 7 milyar 937,9 milyon dolara yükseldi.

Yabancıların katılım bankalarındaki hesapları ise 2,7 milyon dolarlık bir düşüşle 144.2 milyon dolara geriledi.

Krizden önceki düzeyine geldi

Yabancıların Türkiye'deki portföyünün Ağustos 2008'de 89.7 milyar dolar olan değeri, küresel krizin etkisiyle Türkiye'den sermaye çıkışının hızlandığı aynı yılın eylül ayından itibaren küçülme sürecine girerek 2009'un şubat sonu itibariyle 43.5 milyar dolara kadar gerilemişti.

Anılan 6 aylık dönemde sıcak para hacminde 46.2 milyar dolarlık bir erime yaşanmıştı. Sıcak para hacmi, geçen yıl mart başından itibaren ise yeniden artmaya başladı. Anılan ayda 45 milyar doları aşan sıcak para hacmi, nisan ayında 50 milyar, mayısta 60 milyar, temmuzda 70 milyar, aralık ayında da 80 milyar dolar aştı.

Bu yılın ocak ayı sonunda 87.7 milyar dolara kadar yükselen sıcak para hacmi, "darbe" planlarına ilişkin operasyonların yoğunlaştığı, iktidar ve muhalefet partileri arasında sert tartışmalarla siyasal istikrarsızlık görüntüsünün doruğa çıktığı şubat ayında ise 7.5 milyar dolar eriyerek 80.2 milyar dolara geriledi. Ancak bu azalma, siyasi tansiyonun düştüğü mart ayında yerini 9.2 milyar dolarla artışa bıraktı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir