Sezaryen teklifi Genel Kurul'a geliyor

Teklife göre gebe veya rahmindeki bebek için tıbbı zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis Sağlık Komisyonu'nda jet hızıyla görüşülen sezaryen teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta görüşülmesi bekleniyor. Teklife göre gebe veya rahmindeki bebek için tıbbı zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek.

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta önemli tasarı ve teklifler bulunuyor. Görüşmesi yarım kalan Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı'nın tamamlanmasının ardından Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Türk Ticaret Kanunu ile Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Harp Akademileri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile gebe veya rahmindeki bebek için tıbbı zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek. Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamayacak.

Nargile şişelerinin üzerine uyarılar konulacak

Teklife göre nargile şişelerinin üzerine en geniş iki yüzünden her birine, bu yüzlerin alanlarının yüzde altmış beşinden az olmamak üzere, özel çerçeve içinde tütün ürünlerinin zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.

Millî Güvenlik Akademisi kaldırılacak

Harp Akademileri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Silahlı Kuvvetler Akademisi yerine Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi oluşturulacak. Millî Güvenlik Akademisi kaldırılacak.
Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisine, Kuvvet Harp Akademilerini bitirmiş, nitelikleri ve seçim esasları yönetmelikte gösterilecek kurmay subaylar katılacak.
Komutanlık ve Karargâh Subaylığı Öğrenimine; kurmay subaylar hariç, kaynak gözetmeksizin tüm subaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu gereğince astsubaylıktan subay olanlardan en az 4 yıl süreli fakülte ve yüksekokul bitirenler ve sözleşmeli subaylardan muvazzaf subaylığa geçenler katılacak.

Eş kriteri kaldırıldı

Harp Akademileri ile Komutanlık ve Karargâh Subaylığı Öğrenimine girişe engel hallerde, "Sıralı üç sicil amirinden en az ikisi tarafından kendisi veya eşinin tutum ve davranışlarından dolayı Akademiye girmeye layık görülmeyerek hakkında olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar Kuvvet Harp Akademilerine alınmazlar" ibaresi "Sıralı üç sicil amirinden en az ikisi tarafından Akademiye girmeye layık görülmeyerek hakkında olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar, Kuvvet Harp Akademilerine ve Komutanlık ve Karargâh Subaylığı Öğrenimine alınmazlar" şeklinde değiştirildi. Böylece "eşinin tutum ve davranışlarından dolayı" kriteri çıkarıldı.

Teklif ile Kuvvet Harp Akademilerinden ve Komutanlık ve Karargâh Subaylığı Öğreniminden çıkarılma ve çıkma esasları belirleniyor.

Uzman erbaşların aylıkları, her ayın başında peşin olarak ödenecek. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde, o aya ait peşin ödenen aylık geri alınmayacak.

Muvazzaflık hizmeti esnasında eşi doğum yapan ya da ikinci derece dahil kan ve sıhri hısımlarından biri vefat eden, erbaş ve erlere, talepleri üzerine asgari tugay/alay ve eşidi (Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Deniz/Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında eşidi) birlik komutanlığının onayı ile kanunda belirtilen yazılı izinlere ek olarak 10 gün izin verilecek. Bu izin süresi muvazzaflık hizmetinden sayılacak.

Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı uygulamada ortaya çıkabilecek sorunların asgariye indirilmesini amaçlıyor.

40 bin öğretmen, 30 bin polis alınacak

"Torba Teklifi" olarak da adlandırılan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 40 bin öğretmen, 30 bin polis alımını öngörüyor. Teklife göre bakanlığa tahsis edilen serbest öğretmen kadrolarından boş bulunan 40 bin öğretmen kadrosuna 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunundaki sınırlamalara tabi olmadan 2012 yılı içinde atama yapılabilecek.

Komisyonlar

26 Haziran Salı günü toplanacak olan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı ile EXPO 2016 Antalya Kanun Tasarısı görülecek.
Üyelerini belirleyen Sağlık Çalışanlarına Şiddeti Araştırma Komisyonu işbaşı yapacak. 27 Nisan Çarşamba günü toplanacak olan araştırma komisyonu çalışma takvimini belirleyecek.
28 Haziran Perşembe günü toplanacak olan Dışişleri Komisyonu'nun gündeminde aralarında RACVIAC-Güvenlik İşbirliği Merkezi Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Ortak Savunma Araştırma ve Teknoloji Projeleri Konulu 1 Numaralı Avrupa Araştırma Grubu Düzenlemesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın da yer aldığı bazı tasarılar bulunuyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir