Sermaye tutarı 300 milyon dolar olmalı
BDDK Başkanı Bilgin, bankacılığa yeni giriş yapacakların sermaye tutarının 300 milyon dolar olması gerektiğini bildirdi.
ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, yasada bankacılık sistemine yeni giriş yapacakların sermaye tutarının 30 milyon TL olduğunu, kanundakinden daha fazla bir tutar istediklerini belirterek, "Gönlümüzden geçen ve altına inmeyeceğimiz tutar 300 milyon dolardır" dedi.
BDDK'nın 10'uncu kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen konferansın sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgin, bankacılıkta yeni lisans başvurusuyla ilgili sorulan sorular üzerine, BDDK olarak en önemli yetkilerinden bir tanesinin sisteme yeni giriş yapanlar veya çıkması gerekenler varsa bunlarla ilgili yeni tedbirler almak olduğunu söyledi.
Kurulduğu günden bu yada özellikle kendi dönemimde yeni bir lisans olmadığını belirten Bilgin, "Kanunda belirtilen sermaye miktarı 30 milyon TL'dir. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Eğer böyle sağlıklı bir bankacılık sistemine birileri girmek istiyorsa yeni oyuncu olarak hususların çok üzerinde bir miktarı ödenmiş sermaye olarak yatırmaları gerekir.Gönlümüzden geçen ve altına inmeyeceğimiz tutar 300 milyon dolar" ifadelerini kullandı.
Halkın da bazı isteklerine bankacılar kulak vermeli
Bankaların işlem komisyonlarıyla ilgili bir soru üzerine BDDK Başkanı Bilgin, kanunda mevzuatta BDDK'nın temel görevlerinden bir tanesinin tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak olduğunu dile getirerek, tasarruf sahiplerinin ücret ve komisyonlar konusunda şikayetlerinin arttığını kaydetti.
Konuyla ilgili muhtelif önlemlerin alınabileceğini, Bilgin, "Bu önlemlerin şekli zamanı ve nasıl alınacağını biz belirleriz. Bunu bankalarla konuşarak da alabiliriz. Ama söylediğimiz şu bankacılık pahalıdır. Yatırım yapıyorsunuz, personel çalıştırıyorsunuz, şube açıyorsunuz elbette ki her şeyi belli bir karşılık dahilinde olmalı. Ama bunun ölçüsüz olması aynı işi yapan iki banka arasında aynı mesafede aynı para transferi arasında büyük uçurumlar varsa bu konuda da söz sahibi olmamız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Bununla ilgili bankaların geçmişteki uygulamaları çok iyi bildiğini kaydeden Bilgin, bunun illa yazılı olmasına gerek olmadığını, kendi metotlarıyla da halledebileceklerini ifade etti. Bilgin, 2001 krizinde halkın sokaklara dökülüp şubelere tencere tavayla saldırmadığını, bunun örneklerinin dünyada görüldüğünü vurgulayarak, "Halkın da bazı isteklerine bankacıların kulak vermesi gerekir" dedi.
Yurtiçi tahvil ihracıyla ilgili kararı 15 gün içinde veririz
BDDK Başkanı Bilgin, yurtiçi tahvil ihracıyla ilgili sorulan bir soruya şöyle yanıt verdi:
"Yurt dışı tahvilde herhangi bir sınırlama yok. Muhtelif ihraçlarda oluyor. Yurtiçi tahvil ihracıyla ilgili SPK'nın aldığı karar sonrasında çalışmalarımız neticelendirmek üzere buradaki esasımız herkese istediği kadar değil, sermaye, mevduat tabanını, sermaye yeterlilik rasyonu ve likiditelerini dikkate alarak belli bir oranda onların hesaplanacağı bir formülasyon kurmak. Bu formülasyona göre bankalarımız verileri buraya işleyecekler ve ne kadar tahvil ihraç edebileceklerini kendileri hesaplayacaklar ve bize başvuracaklar. Sanıyorum en geç 15 gün içinde bu karırı alırız ve kamuoyuna da duyururuz."
Adabank konusunda TMSF ile diyalogumuz had safhada
Adabank'ın satışıyla ilgili yönlendirilen bir soruya BDDK Başkanı Bilgin, "Adabank ile ilgili bu süreçte TMSF ile her zaman konuşuyoruz, yazışıyoruz. Diyalogumuz had safhada" dedi. Kaygılarının başka alanlarda olduğunu belirten Bilgin, "Özellikle bankacılık kanununu 8'inci maddesi anlamında. Son ihaleye gireceklere başarılar diliyoruz. Ama son noktada BDDK tarafından inceleneceklerini BDDK tarafından son önerinin verileceğini hatırlatmak istiyoruz" dedi.