Sektör yüzde 10 büyür

TAYSAD Başkanı Kaya, 2012'de otomotiv sektörünün yüzde 10 büyüyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İZMİR - Türkiye Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, otomotiv sektöründe geçen yıl 20,4 milyar dolar ihracat yapıldığını, bu yıl ise yüzde 10'luk büyümeyle 22 milyar dolar ihracatı hedeflediklerini bildirdi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Taşıt Araçları Yan Sanayi Grubu Meslek Komiteleri ortak toplantısında, EBSO, İstanbul Sanayi Odası, Bursa Sanayi ve Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Gebze Sanayi Odası, Eskişehir Sanayi Odası ve Sakarya Sanayi Odası, Uludağ Taşıt Araçları İhracatçılar Birliği temsilcilerince, otomotiv ve yan sanayi sektörünün sorunları ile hedefleri ele alındı.
Toplantıyı yöneten EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Türk otomotiv ve yan sanayi sektörünün İzmir'de bir araya geldiğini, sektörde tek ses ve tek notayla sorunları dile getirerek çözüme de daha kolay ulaştıklarını belirtti. Tiryaki, sektörün yıl sonundan umutlu olduğunu, Türkiye'de üretim ve ihracatın hızla devam ettiğini kaydetti.
EBSO Meclis Başkanı Ender Yorgancılar da bölgede taşıt alanında yapılan yatırımlardan dolayı mutluluk duyduğunu, yılbaşından bu yana alınan siparişlerin 2011'in aynı dönemine paralellikte seyrettiğini bildirdi.
Türkiye'de bu yıl büyüme oranının yüzde 5'in altında olmayacağına inandığını ancak serbest ticaret anlaşmalarında sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Yorgancılar, şöyle konuştu:
''2012 için felaket tellallığı yapmaya gerek yok. Avrupa Birliğine üye kabul edilmeden Gümrük Birliği Anlaşmasına imza atmamızın sıkıntılarını yaşıyoruz. Önümüzdeki süreçte sanayi, tekstil, makine sektörlerinde anlaşma sıkıntılarıyla karşı karşıya kalabiliriz. Diğer sorunumuz da teşvik. Sistem sanayinin taşınması üzerine kurulu. Bu sistem nedeniyle yeni yatırım yapacaklar İzmir'i değil, Manisa'yı tercih ediyor. Yeni teşvik sisteminin bu sorunların kaldırılması açısından yararlı olacağı görülüyor.''
"İyi bir yıl olacak"
Toplantıda konuşan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya da 2011 yılında otomotiv sektörünün 1 milyon 260 bin 25 adet üretim, 20,4 milyar dolar da ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
Sektörde büyük gelişim kaydediğini ve bu yıl ki beklentilerin bu rakamların üzerine çıkacağını vurgulayan Kaya, şöyle konuştu:
''Bu yıl otomotiv sanayisinde yüzde 10 büyüme ile 22 milyar dolar ihracatı hedefliyoruz. Yan sanayi ihracatının da bu yıl 10 milyar doların üzerine çıkmasını hedefliyoruz. Hükümetin yüzde 4 büyüme öngörüsüne rağmen yıl sonu büyümenin yüzde 5-5,5 olacağını tahmin ediyoruz. Yıl sonuna kadar 1,2 milyon adet araç üretimi planlanıyor. Geçen seneye göre biraz daralma olsa da yine iyi bir yıl olacak. İhracat ise 750 bin adet olacak. Biz bu yıl var olan üretimi ve müşterilerimizi koruyacağız. Geleceğe dönük olarak da uzun vadeli strateji oluşturacağız.''
Kaya, Türkiye'de üretilen otomobil sayısını 2015 yılına kadar 2 milyon adede çıkarmayı hedeflediklerini, önemli ivme kazanan yan sanayi sektöründe de ihracat artışını planladıklarını vurguladı.
Yeni teşvik paketinin mart ayı ortalarında açıklanmasının beklendiğini kaydeden TAYSAD Başkanı Celal Kaya, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'la görüşmelerinde aldıkları bilgiye göre, büyük yerli yatırımlara önemli teşvik geleceğini ifade etti.
Kaya, otomotiv ve yan sanayi sektöründe Ar-ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini de bildirdi.
Toplantıda diğer sektör temsilcileri de beklentilerini ve hedeflerini dile getirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir