Şekerbank'tan 30 yıl vadeli ev kredisi

Hedef orta ve alt gelir grubundaki tüketicileri ev sahibi yapmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Şekerbank, konut finansmanı şirketi olan iştiraki Şeker Finans'ın temin ettiği 200 milyon dolar tutarında Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu (Overseas Private Investment Corporation-OPIC) kaynağının da bulunduğu bir portföy ile 30 yıla varan vadede konut kredisi sundu.

Vade özelliğinden dolayı düşük taksitli, kira öder gibi ev sahibi olma olanağı veren, sadece ikametgah amaçlı konutlara yönelik kredi ile özellikle orta ve alt gelir grubundaki tüketicilerin ev sahibi olması hedefleniyor.

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, krediye ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, sektörde şu anda 20 yıllık kredi bulunsa da bunun çok fazla kullanılabilir olmadığını belirtti.

Kredide uygun fiyatlamanın arkasında 200 milyon dolarlık 25 yıl vadeli OPIC kaynağının bulunduğunu, bu kaynak ile son derece esnek ve uygun ödeme planlarıyla tüketicilerin karşısına çıktıklarını vurgulayan Uluşahin, kaynağın kendi kendini besleyen kaynak olduğunu, kredi havuzunun kullandırılmasında Takasbank'ın aracılık edeceğini ifade etti.

Kredinin gerek OPIC'ten gerek diğer yurt dışı finans kurumlarından devamının mümkün olacağını dile getiren Uluşahin, kendi altyapısıyla kredi tahsis süreçlerinde derecelendirmeleriyle beraber bunun önümüzdeki dönemlerde ikincil piyasalarda halkı arzını planladıklarını söyledi.

Kredilendirmede ortalama büyüklüklüğün 70 bin lira civarında, maksimum büyüklüğün ise 450 bin lira olacağına dikkati çeken Uluşahin, yatırım amaçlı kredi almak isteyenlerin müşteri portföylerinde yer almayacağını, gerçekten ev ihtiyacı olanlara kredi vereceklerini, özellikle orta ve alt gelir grubundaki tüketicilerin hedeflendiğini kaydetti.

10 yıldaki faizle aynı

Şekerbank şubelerinin iştirakin acentesi olacağını, aslında krediyi Şeker Finans'ın kullandıracağını ifade eden Uluşahin, şöyle konuştu:

"Şeker Finans, mümkün olduğu kadar minumum maliyetle krediyi çalıştıracak. Bizim hedefimiz grup olarak, uzun süreli müşteri bağımlılığını kazanmak. Biz ticari tarafta girebildiğimiz segmente bireysel tarafta da 30 yıl vadeyle onun ailesi içine girebiliyorsak, o müşteriyle zaten bütünleşmişiz demektir. Biz buna tamamen toplam getiri olarak baktığımız için maliyeti kredi faizlerinde tutmamaya özen gösterdik. O yüzden 30 yıldaki faiz, neredeyse 10 yıldaki faizle aynı kategoriye gelebildi."

Balon oluşması söz konusu değil

Balon riskine dair bir soruya ise Uluşahin, "Balonu hiç çözmeyeceğiz, o balonu aslında daha başından sıkı bağlayacağız ki balon havaya uçmasın. Balon hiç oluşmasın diye hatta içine hava üflemeyeceğiz" karşılığını verdi.

ABD'de balonun değer altı denilen çok da kredilendirilemeyen yerlerde kredilerin hızlı verilmesi ve bankaların kredileri ikinci kez satmasından kaynaklandığına değinen Uluşahin, Türkiye'deki Mortgage Kanunu hatta kredi verirken gerekli altyapının kredi alanı da vereni de çok sıkı sorumluluk altında tuttuğunu, bu durumda bir balonun oluşmasının söz konusu bile olmadığını söyledi.

Tahminim munzamlardaki uygulamanın devam ettirileceği

Merkez Bankasının yeni Başkanı Erdem Başçı'ya ilişkin bir soruyu da Uluşahin, şöyle yanıtladı:

 "Mevcut politikanın devamını bekliyorum. Bunu beklememin nedeni de Erdem Başçı'nın bir önceki ekibin içinde yer alması. Ben bu politikanın devam edeceğini, belki bir faiz artışı konuşuluyor, faiz artışını pek beklemiyorum ama munzamlardaki uygulamanın istenen sonuç olmadıkça devam ettirileceğini tahmin ediyorum. Çok büyük sapma olmadan Merkez Bankasının, finansal istikrarla ilgili politikalarının ana rotasında ilerlemesini bekliyorum. Çok şaşırtıcı bir hareket bekliyor muyum? Şu an hayır. Ama yine de bunlar belli olmuyor."

İlk evini alacak kişiler hedef

Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker de 30 yıla varan konut kredisi ile ilk kez evini alacak kişilere kredi vermeyi hedeflediklerini belirterek, OPIC'ten alınan  kredinin Türkiye'de "ilk defa" herhangi bir özel sektör kuruluşunun aldığı açık ara en uzun vadeli kredi olduğunu, yine Türkiye'de "ilk defa" konutla ilgili yurt dışından konuta özel bir finansman yapıldığını vurguladı.

Konut sektöründeki büyümeye işaret eden Teker, Türkiye'de sunulan konut kredilerinin en üst gelir seviyesindeki yüzde 35-40'a hitap ettiğini, bu gelir dilimindeki insanların aylık 2 bin-3 bin lira kredi ödeyebileceklerini, bunun arkasında ulaşılamayan yüzde 60 gibi bir kesim bulunduğunu belirtti.

Teker, "Biz bu krediyle vadeyi uzatarak yaklaşık 2 alt dilime daha inebiliyoruz. Yani halkın yüzde 60'ını bir şekilde konut sektörü segmentinde finans sektörünün içine girecek hale getiriyoruz" dedi.

Söz konusu segmentin, yani geliri itibariyle bankalardan konut kredisi talebinde bulunamayanların yaklaşık 16 milyon kişiyi ifade ettiğine dikkati çeken Teker, "Türkiye'de ortalama 150 bin lira civarındaki değerlerde ev alımı söz konusu. 70 bin lira kredide 30 yıllık vadede aylık 681 liradan bahsediyoruz. Bu çok daha ulaşılabilir bir rakam" diye konuştu.

Senelik yüzde 12,5 faiz maliyeti

Teker, Şeker Finans tarafından verilecek konut kredisinin "kiraya son konut kredisi", "taksit azaltan konut kredisi" ve "tadilat kredisi" olmak üzere 3 farklı türünün bulunduğunu, tadilat kredisinin 20 yıl vadeli olacağını bildirdi.

Kredinin aylık faizinin yüzde 0,94 civarında olacağını kaydeden Teker, "Faizi 0,94'lerde tutarak aslında bir miktar kendimizden baskılamış olacağız. Ufak bir dosya masrafı var. Bununla aylık faiz yüzde 1 civarında. Dolayısıyla senelik yüzde 12-12,5'ler civarında bir faiz maliyetine denk geliyor" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir