Şekerbank'tan 118 milyon lira net kâr
Bankanın, son çeyrek karı bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 245 artarak 62 milyon TL olarak gerçekleşti.
İSTANBUL - Şekerbank, 31.12.2011 tarihli konsolide olmayan malı tablolarını açıkladı. Buna göre, 2011 yılında 118 milyon TL net kar elde eden bankanın, son çeyrek karı bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 245 artarak 62 milyon TL olarak gerçekleşti.
Kredi hacmini yıllık bazda yüzde 16 büyüme ile 8.7 milyar TL'ye yükselten Şekerbank'ın mevduat büyüme hızı yine kredileri geçti ve toplam mevduat hamcı yüzde 18 artışla 9 milyar TL'ye ulaştı. 2011 yılında yüzde 27 büyüyen bankanın aktif büyüklüğü ise 14.4 milyar TL oldu.
Bankanın 2011 yıl sonu solo bilançosuna ilişkin değerlendirme yapan Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Şekerbank'ın güçlü ve sağlam finansal yapısının temelini, bankanın tabana yaygın bankacılıktaki uzmanlığının oluşturduğunu söyledi.
Uluşahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "70 il, 204 ilçedeki şubelerimiz aracılığı ile bankamızı tercih eden bireysel mevduat müşterilerimizin yüzde 97'sinin birikimi, 250.000 tl'nin altında bulunuyor. Toplam aktiflerimizin yüzde 60'ini oluşturan kredilerimizin sadece 2011 yılında 88 bini aksin sayıda kişiye ulaştığını görüyoruz. 1 milyar TL'yi aşkın kaynağın sayılı adette kredi için kullanılması yerine destek bekleyen binlerce müşterimize ulaşması, 'Anadolu bankacılığı' anlayışımızın bir devamıdır."
Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, ekonomik tedbirler çerçevesinde temkinli büyümenin öne alındığı 2011 yılında, pazar payı odaklı büyüme yerine özellikle ikinci yarı itibariyle kaliteli ve verimli büyüme üzerine odaklandıklarını ve bunun da başarıyı beraberinde getirdiğini belirtti. Uluşahin, etkin aktif pasif yönetimi ile 2010 yıl sonuna göre bilanço vade fark bandını 2 ay kısalttıklarına değinerek, bu konuda şöyle konuştu:
"Sektörümüz için önemli bir konu olan aktif pasif vade uyumu konusunda, 2011 yılında yaptığımız örnek çalışmalar ile başarılı adımlar attık. Ticari bankalar arasında yurtiçinde yapılan en uzun vadeli tahvil ihracını gerçekleştirdik ve ihraç tutarının 2 katına yakin talep topladık.
Ayrıca yine bu yıl Şekerbank olarak, Türkiye'nin ilk varlık teminatlı menkul kıymet (vtmk) ihracına imza attık. Bu işlem ile uluslararası finans kuruluşları ile Anadolu'nun KOBİ'leri arasında toplam 800 milyon TL'lik bir finansman köprüsü kurmuş olduk. kaynak yapımızı çeşitlendiren bu başarılı işlemlerin yanı sıra toplam pasiflerin yüzde 63'ünü oluşturan tabana yaygın mevduat portföyümüzün vadesi, bir önceki yıl sonuna göre önemli oranda uzadı. Bilançomuzda mevduatın krediye dönüşüm oranı ise yüzde 96 olarak gerçekleşti."