Seçimden sonra zam ya da vergi artışı yok
Maliye Bakanı Şimşek'e göre, önlem denildiğinde akla zam ya da vergi artışı geliyor, oysa maliye politikasının harcama ayağı da var.
BATMAN - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçimden sonra gündemlerinde vergi artışı ve zam bulunmadığını söyledi.
Seçim kampanyasını sürdürdüğü Batman'da açıklamalarda bulunan Şimşek, bazı kişilerin kasıtlı olarak ''seçimden sonra vergi artışlarına gidilecek, zamlar gelecek'' şeklinde açıklama ve değerlendirmeler yaptığını ifade etti.
Medyada da sık sık bu tür yorumların yer aldığını kaydeden Şimşek, ''Bizim gündemimizde seçimden sonra ne vergi artışı, ne de zam var. Ben, (Bir vergi artışı ve zam yok) diyorum. Evet (Yok) diyorum'' dedi.
Yeni tedbirler alınabilir
Ekonominin sıkılaştırılmasında para politikası tedbirlerinin çalışmadığının ortaya çıkması halinde makro istikrarı korumak için makro ihtiyat anlamında gerekirse yeni tedbirlerin alınabileceğini tekrarlayan Şimşek, böyle bir gereksinim halinde bunların Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulunda tartışılarak, uygulamaya konulacağına da işaret etti. Maliye Bakanı, ''Ancak ben yine de tekrarlayayım, maliye politikası demek illa vergi artışı veya zam demek değildir. Bizim gündemimizde de böyle bir şey yok. Seçimden sonra zam olacağı, vergi artışı olacağı söylemlerini ben tamamen siyasi buluyorum'' diye konuştu.
Bakan Şimşek, sıfır reel faiz tartışmalarıyla ilgili olarak da değerlendirmeler yaptı.
Reel faizin, şu an itibariyle yüzde 1,6-1,7 civarında bulunduğunu belirten Şimşek, ''Reel faizin bu kadar düşük olması, Türkiye'ye, Türk ekonomisine olan inancın ne kadar güçlü olduğunu gösterir. Türkiye ekonomisi güçlü, Türkiye'nin bütçe dengeleri sağlam, sadece enflasyon değil, enflasyondaki oynaklık da eskisi kadar yüksek değil'' dedi.
Yeniden yapılandırmaya ilgi devam ediyor
Sadece kesinleşmiş alacakların değil, matrah artışı ve stok beyanının da yapılandırma kapsamında bulunduğuna işaret eden Şimşek, ''Bu çok kapsamlı bir vergi barışı. Beyanlar bittiğinde beklediğimizden çok daha iyi bir gelir hedefine ulaşacağız'' dedi.
Yeniden yapılandırma gelirlerini öncelikli olarak Türkiye'nin borçların azaltılmasında kullanacaklarını yineleyen Şimşek, gerekirse buradan gelecek kaynağın bir kısmını altyapı, Ar-Ge, eğitim gibi alanlarda da kullanabileceklerini ifade etti.