Savcı 'Hayata Dönüş'te beraat istedi
"Hayata Dönüş Operasyonu" davasında savcı, zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini talep etti
Ümraniye Cezaevi'nde 2000'deki "Hayata Dönüş Operasyonu" sırasında meydana gelen olaylarla ilgili 399 sanığın yargılandığı davada görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Sezai Öztürk, 297 sanığa yönelik "cezaevi idaresine silahlı ayaklanma", "6136 sayılı yasaya muhalefet", "patlayıcı madde bulundurmak" ve "kasten yaralama" suçlamalarının dava zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle düşürülmesini, "faili gayri muayyen şekilde adam öldürmek ve bu suça iştirak"ten ise beraat kararı verilmesini istedi.
Anadolu Adalet Sarayı 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu Tülin Solhan ile sanık avukatları katıldı.
Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı Öztürk, sanıklara "cezaevi idaresine silahlı ayaklanma", "6136 sayılı yasaya muhalefet", "patlayıcı madde bulundurmak" ve "kasten yaralama" suçlarından dava açılmış ise de üzerlerine atılı suçların dava zaman aşımı sürelerinin dolduğu gerekçesiyle bu suçlar yönünden 297 sanık hakkında "düşürülme" kararı verilmesini talep etti.
Bu sanıklar hakkında "faili gayri muayyen şekilde adam öldürmek ve bu suça iştirak"ten de cezalandırılmaları istemiyle dava açıldığını hatırlatan Öztürk, toplanan delillere göre sanıkların üzerlerine atılı bu suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesini istedi.
Savcı Öztürk, 31 sanık hakkında açılan kamu davalarının, yargılama aşamasında hayatını kaybettikleri gerekçesiyle düşürülmesini, 71 sanık hakkındaki kamu davasının ise çıkartılan yakalama emirlerinin infaz edilemediği ve savunmalarının alınamadığı gerekçesiyle ayrı esas üzerinden yürütülmesini talep etti.