Sasa 50’nci yılında yeni iş kollarıyla büyüyecek

Adana’da üretim yapan kimya sektörünün dev ismi Sasa, 50’nci yılında ihracata odaklanacak. Sasa bu çerçevede yeni iş kollarıyla büyüyecek ve ihracattaki payını artıracak

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DEMET ÖZTÜRK / ADANA

Polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürünler alanında Avrupa’nın önde gelen üreticileri arasında yer alan Sasa Polyester Sanayi, yarım asrı geride bırakmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki yıl 50’nci yılını dolduracak olan şirket, bu kapsamda projelere odaklandı. Sasa, inovatif ürünleriyle 50’nci yılında yeni iş kollarıyla büyümeyi ve ihracattaki payını artırmayı hedefliyor. 

Şirket, bu kapsamda önümüzdeki yıl büyümesini de sürdürülebilir bir yaklaşım ile devam ettirmeyi planlıyor. Sasa Polyester Sanayi AŞ Genel Müdürü Toker Özcan, kurum, marka değerinin kaliteli ve inovatif ürünler üretmekten ibaret olmadığını, Sasa değerlerini destekleyici projeleri de hayata geçirdiklerini söyledi. Kaynak verimliliği duyarlılığı ve çevreye saygı ilkesinin Sasa’nın 1991 yılında ÇEVKO’nun kurucu üyesi olmasıyla başlayıp günümüzde her faaliyetinin temelini oluşturduğunu belirten Özcan, sürdürülebilir bir yaşamda gelecek nesillerin kaynaklarını tüketmeden doğaya zarar vermeyecek nitelikteki üretim ve tüketimin herkes için faydalı olduğunun altını çizdi. 

300 ton çamur, 30 tona düşüyor 3 kamyon çamur çıkıyor 

Sasa’da sürdürülebilir büyüme işletme modelinde değişiklikler yapıldığına değinen Özcan, “Bunlar arasında ürün geliştirmeden, enerji verimliliğine, karbon ayak izini azaltmaktan, kullandığı kaynağı geri kazanmaya kadar çeşitli projelerden oluşan değişiklikler mevcut” diyerek, şunları söyledi: “Projelerin başarısı Sasa’ya rekabet gücünde avantajlı hale getiriyor. Yasal gereklilikleri tümüyle yerine getirmenin ötesinde, proseslerde oluşan ara ürünleri hammadde ikamesi olarak tekrar üretime dahil ederek kaynak kullanımını azaltmanın yanında, Sasa’dan çıkan artıkların sıfıra inmesi şirketin temel performans hedefl erinden biri. Bu hedef doğrultusundaki çalışmalardan biri atık çamur azaltılması projesi. Bu proje ile Sasa’dan çıkan aylık 300 ton çamuru, 30 tona düşürülerek, ayda 30 kamyon yerine 3 kamyon çamurun çıkması gibi önemli bir sonuç doğuruyor.” 

Enerji verimliliğinde iddiasını taçlandırdı 

Proses kaynaklı atıksu oluşumunun azaltılmasına yönelik 6 sigma projelerinin devam ettiğini belirten Özcan, bu projelerdeki amacın atıksu minimizasyonunun yanı sıra, ham su kullanımının azaltılması olduğunu, böylelikle arıtılmış suların da tekrar üretim süreçlerine dahil edebileceğini söyledi. Özcan, proje doğrultusunda üniversite ve özel kurumlar ile yürütülen işbirlikleriyle yapılan deneme projeleri sonucunda arıtma teknolojilerinin gelişimine katkı sağlandığına vurgu yaptı. Özcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 15’incisi düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda ‘Enerji Verimli Endüstriyel Tesis’ kategorisindeki birincilik ödülüne layık görüldüklerini dile getirdi.

Gıda yönetmeliğine uygun elyaf yangına karşı ürün çıkardı

Sasa Plus 88™ ürünleri ile fitalatsız plastifiyan yerli ve yabancı üreticiler tarafından tercih edilen bir diğer marka olduğunu belirten Toker Özcan, “Bu ürün tüketicilerin gündelik hayatında yer alan birçok ürünün hammaddesi. Üreticilere sağlıklı ve güvenli çözümler üretiyor” ifadelerini kullandı. Özcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Sasa ana ürün gamı olan Perilen™ polyester elyaf ile başta ev tekstili, giyim, yer döşeme, otomotiv, endüstriyel/ dokusuz yüzeyler, hijyen sektörü, dış mekan olmak üzere bir çok sektöre yönelik. Sasa üretimi elyaflar insan ve gıdaya temas şartları düşünülerek tasarlanan, yüksek standartlı ürünler. Yastık, yorgan, yatak gibi tüketici ile bire bir temas eden ürünlerde mikro organizma oluşumunu engelleyen antibakteriyel ürünlere imza atan Sasa, gıda ile temas eden ürünler için gıda yönetmeliğine uygun elyaf üretiyor. Son zamanların en önemli konularında olan yangın güvenliği konusunda da çözümler sunuyoruz, ‘Sasa Safe™’ markası ile yanması geciktirilmiş üretimler yapıyoruz.”

Advanite™ Turquality aldı dünya markası oluyor

Ürünlerinin insan sağlığına ve çevreye yönelik herhangi bir risk oluşturmaması için çalıştıklarının altını çizen Toker Özcan, bütün ürünlerin ve girdilerin Avrupa Birliği tarafından yayınlanan Reach Yönetmeliği’ne uygun olduğunu söyledi. Özcan, özel polimerler ve kimyasallar grubunda yer alan Advanite™ ve Advanite Natura™ isimli ürünlerinin ambalaj sektöründe fark yarattığını ve Avrupa’da Sasa’nın parlayan markaları arasında gösterilen ürünlerinden elde edilen plastik ambalajların, hem doğada hızla bozulduğunu hem de toprağa karışarak compost görevi yaptığını belirtti. Özcan, Advanite™’ın aynı zamanda son 7 yıldır Avrupa’ya yapılan en büyük ihraç ürün gamını oluşturduğunu, Avrupa’daki Advanite™ markasının Turquality destek programı çerçevesinde dünya markası olma yönünde ilerlediğini de bildirdi.