Sançim Bilecik Çimento, üretime başladı

Yaklaşık bin kişiye istihdam yaratan Sançim Bilecik Çimento fabrikası yıllık 1 milyon 800 bin ton üretim kapasitesine sahip

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Sançim Bilecik Çimento fabrikasının, üretime başladığı bildirildi.

Sönmez Holding ve Sançim Bilecik Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, yazılı açıklamasında, iş adamı Nurettin Kutlucan'ın ortaklık davetiyle yatırım sürecine dahil olduklarını belirtti.

150 milyon dolarlık çalışmanın ardından 20 gün önce üretime geçerek piyasaya çimento satmaya başladıklarını ifade eden Sönmez, "Kalitemizle ilgili çok sevindirici, gurur verici sonuçlar alıyoruz. Türkiye'nin en iyi çimento üretimini yaptığımız için sevinçliyiz" dedi.

Sönmez, şunları kaydetti:

"O yöre büyük bir mermer üretim sahası, 40'ın üzerinde mermer ocağı var. Mermerin yüzde 92'sini atık olarak çıkarıp, yüzde 8'ini kullanabiliyorlar. Bu yüzde 92'lik atık, mermercinin ve bütün toplumun kurtulmak istediği bir madde. Sançim fabrikamız ise onları ham madde olarak kullanıyor. Tabi ki kalker esaslı bu taş, daha sonra bizim imalatımızda çimentoya dönüşürken, bize de kalite konusunda çok büyük bir üstünlük sağlıyor. Bu kaliteyle ne iç ne de dış pazarda sıkıntı çekmeyiz."

Çevrenin korunmasına verdikleri öneme değinen Sönmez, gelecek yıldan itibaren, baca gazından çıkan ısıyla su buharı elde edeceklerini ve buhar türbinleriyle tesisin elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacaklarına dikkati çekti.

Sönmez, tesislerin yılda 1 milyon 800 bin ton üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek, Sançim'de çalışan 220 personelin yanı sıra beton santrallerinde çalışacaklar ve lojistik destek sağlayanlarla birlikte yaklaşık bin kişiye istihdam yarattıklarını vurguladı.

Celal Sönmez, Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesine hizmet vermesi için Geçit'te yeni açılan beton santralının ardından yakında Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde de tesis kuracaklarını bildirdi.

Altyapıya kaynak ayırabilecek finans yapısına kavuşulduğunu, ekonomik krizin etkilerinin geçmeye başlamasıyla sektörün birkaç yıllık gecikmeyi kapatacağını ifade eden Sönmez, "TOKİ'nin reel sektörün önünde engel olduğu" eleştirileriyle ilgili şunları kaydetti:

"TOKİ, inşaatları kendisi yapmıyor ki inşaat firmalarına yaptırıyor. Bu inşaatlarda çalışan kişilere makro düzeyde baktığınızda, hepsi Türk insanı, bizim mühendislerimiz, işçimiz... Neticede yine bu sektörün insanları para kazanıyor ve istihdam yaratıyor. Tabi bu arada TOKİ'yi biraz daha kaliteye davet etmek gerekir diye düşünüyorum. Bugün için özel sektörün sağladığı kalite ve çeşitliliğe baktığımızda, TOKİ'yi burada göremiyoruz. TOKİ'yi bir engel değil, bir öncü olarak görmek lazım."

Bu konularda ilginizi çekebilir