Sanayi üretimi beklenti üzerinde arttı

Aralık ayında yüzde 2.3 oranında artması beklenen sanayi üretimi yüzde 3.7 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Toplam sanayi üretiminin 2011 yılı Aralık ayında, yüzde 3.7 artış gösterdi. Piyasada beklenti sanayi üretiminin yüzde 2.3 artacağı yönündeydi. Sanayi üretimi, Kasım ayında yüzde 8.4 artış gösterirken, ekonomistler aralık ayında güçlü baz etkisi nedeniyle sanayi üretimin yıllık bazda artış hızında yavaşlama bekliyordu.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks 2011 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,8, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,7 artış gösterdi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2011 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 10,3 arttı.

En yüksek artış sermaye malı imalatında

Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, Aralık ayında 2010'un aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 13,5 ile sermaye malı imalatında kaydedildi. Bunu, yüzde 11,2 ile dayanıklı tüketim malı imalatı, yüzde 6,1 ile enerji ve yüzde 0,9 ile ara malı imalatı izledi. Bu dönemde dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 1,5 geriledi.

İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 140,3 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı aldı.

Bunu, yüzde 17,8 ile mobilya hariç ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı, yüzde 16,9 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti.

Bu dönemde en fazla üretim azalışı yüzde 18,5 ile tütün ürünleri imalatında görüldü. İçeceklerin imalatında da bu dönemde yüzde 14,9'luk azalış yaşandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir