Sanayi, stratejiyle gelişecek
4 yılı kapsayan belge, iş yapma ortamını geliştirip, cazibesini artırmayı hedefliyor.
İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi, 2011-2014 yıllarını kapsıyor ve 72 eylemden oluşuyor. Strateji, yatay ve sektörel politikalar olmak üzere 2 temel üzerine oturuyor.
Strateji belgesinin açıklanması amacıyla, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ve çok sayıda sanayicinin katılımıyla Çırağan Sarayı'nda toplantı düzenlendi.
Çerçeve unsurlar var
Toplantıda açıklanan Strateji Belgesi, yatay sanayi politikası alanları, piyasaların etkin işleyişini sağlamaya, yatırım ve iş yapma ortamını firmalar için geliştirmeye ve cazip hale getirmeye yönelik çerçeve unsurları içeriyor. Bu kapsamda tüm firmaların rekabet gücünü etkileyen ve farklı kurumlar arasında koordinasyon gereğini ön plana çıkartan, işgücünün niteliğini yükseltecek, finansmana erişimi kolaylaştıracak, yenilikçilik kapasitesini geliştirecek, girdi maliyetlerini düşürecek, çevreye duyarlılığı artıracak yatay politikalar uygulanacak.
Sektörel politikalar kapsamında ''bilgi ve teknoloji'', ''rekabet'', ''yasal düzenlemeler'', ''çevre ve enerji'', ''dış rekabet edebilirlik ve ticaret'' ile ''istihdam ve coğrafi boyut'' alanlarında iyileştirmeler yapılarak sektörlerin rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.
Sanayi stratejisi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, kamu ve özel sektör işbirliğiyle uygulanacak, izlenecek ve değerlendirilecek.
7 ana bölümden oluşuyor
Belge temel olarak 7 ana bölümden oluşuyor. Türkiye ekonomisinin mevcut durumu, dış konjonktür de dikkate alınarak değerlendirilen belgede, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın öncülüğünde gerçekleştirilen ve ilgili tüm paydaşların katılımıyla belirlenen Türkiye'nin sanayi vizyonu anlatılıyor.
Stratejinin temel bileşenlerine yer verilen belgede, temel ve yatay sanayi politikası alanları ele alınıyor. Sektörel sanayi politikası alanlarının irdelendiği belgede, uygulama, izleme ve koordinasyon mekanizmasına değiniliyor.
MÜSİAD: Petrokimya da dahil edilmeli
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, petrokimya sektörünün de Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'ne dahil edilmesini istediklerini belirtti.
Belgede de ana hedeflerden biri olan sürdürülebilir ihracat artışı için, Ar-Ge ve inovasyona bağlı, katma değeri yüksek, marka değeri yüksek ürün ve hizmetlerin üretimi ve pazarlanmasının en kritik politikaların başında geldiğine dikkati çeken Vardan, özellikle dış ticaret açığı verilen sektörlerde ithalatı kısacak, yerli üretimi teşvik edecek ve kolaylaştıracak sistemlerin geliştirilmesinin oldukça önem arz ettiğini vurguladı.
Vardan, şöyle devam etti:
"Rekabet gücü analizleri yapılan 7 seçilmiş sektörün arasında, sahip olduğumuz coğrafi, lojistik ve altyapısal avantajlar nedeniyle petrokimya sektörünün de belgeye dahil edilmiş olmasını arzu ederdik. Özellikle ihtiyacımızın ancak yüzde 15'ini kendi kaynaklarımızla sağladığımız bu sektörde ithalatı azaltabilmek adına, konunun önem ve aciliyetini sanırım söylemeye gerek yok.
Bir de, enerji açığımızın karşılamasında yenilebilir enerji ve nükleer enerji alternatiflerini düşündüğümüz bir noktada, bunlarla ilgili sanayilerin geliştirilmesi de bugün için hepimiz adına artık dikkat etmemiz gereken konular içinde yer alıyor. Bunun yanında, özellikle iklim değişikliklerinin sıkça konuşulduğu günümüzde, ileride tarımın stratejik önemi haiz bir sektör olacağı muhakkak. Bu nedenle, tarımsal potansiyelimizi ortaya çıkaracak tarıma dayalı sanayinin de belgede yer alması gerektiğini düşünüyoruz.
TUSKON: Yaşayan canlı bir çalışma olması gerek
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de, "rotası belli olmayan gemiye rüzgar nereden eserse essin fayda etmez" diyerek, Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nin içeriğinin yanı sıra Türkiye'nin hedefli, stratejili, eylem planlı bir çalışma yöntemine ulaşmış olmasının önemine işaret etti.
Bu belgenin güzel söylemlerden sonra rafa kaldırılan bir belge değil, gerektiğinde revize edilip güncelleştirilen, yaşayan canlı bir çalışma olması gerektiğini vurgulayan Meral, "Uzun süreli kapsamlı çalışmaların ardından hazırlandığı aşikar bu belge küreselleşme sürecinde Türkiye sanayisinin dünya nezdinde konumunu açıkça ortaya koyarken, önümüzdeki fırsatları da bize göstermektedir" diye konuştu.