Sanal reklamın geleceği parlak

PwC raporuna göre internet reklamcılığı en hızlı büyüyen pazarlardan biri olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - PricewaterhouseCoopers'ın Küresel Eğlence ve Medyaya Bakış 2010-2014 Raporu'na göre Türkiye'de 2009 yılındaki gerilemenin ardından eğlence ve medya sektörünün, 2014 yılında 9,7 milyar dolara ulaşması, internet reklamcılığının ise yüzde 27'lik büyüme ile en hızlı büyüyen pazarlardan biri olması bekleniyor.

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) Küresel Eğlence ve Medyaya Bakış 2010-2014 Raporu'na göre teknolojide yaşanan dijital dönüşüm, eğlence ve medya sektörünün tüm segmentlerini etkisi altına aldı.

Araştırmaya göre, kriz nedeniyle 2009 yılını 1,3 trilyon dolarla kapatan küresel eğlence ve medya pazarı, yıllık ortalama yüzde 5'lik büyüme ile 2014 yılında 1,7 trilyon dolara ulaşacak.

Önümüzdeki 5 yılda sektörün en hızlı büyüyeceği bölge ise yıllık ortalama 8,8 büyüme ile 2014'te 77 milyar dolara ulaşacak olan Latin Amerika olacak.

İkinci sırada yıllık ortalama yüzde 6,4 büyümeyle 2014 yılında 475 milyar dolara ulaşacak olan Asya Pasifik bölgesini, yüzde 4,6 ortalama yıllık büyümeyle 2014 yılında 581 milyar dolara ulaşması beklenen EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesi izliyor.

2009 yılında 460 milyar dolarla en büyük Eğlence ve Medya pazarının olduğu Kuzey Amerika bölgesi ise yıllık ortalama yüzde 3,9 büyüme ile 558 milyar dolara ulaşacak.

Rapora göre, dünyadaki dijital dönüşüm genişlemeye ve hızlanmaya devam ettikçe, dijital teknolojilerinin sektörün tüm segmentleri üzerindeki etkisi artacak, ekonomideki belirsizliğe rağmen sektördeki bu değişim geçtiğimiz yılki araştırmada öngörülenden çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşecek, sektörün dijitalleşmesi yönündeki değişimin sürücü koltuğunda ise tüketiciler oturacak.

Eğlence ve medya 5 yılda yıllık ortalama yüzde 13 büyüyecek

Dünya genelindeki ekonomik krizle birlikte 2009 yılındaki gerilemenin ardından önümüzdeki 5 yılda Türkiye'de eğlence ve medya sektörünün büyümesini sürdüreceği öngörülüyor.

Rapora göre, 2009 yılında Türkiye'de 5,3 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan sektörün 2010 yılında 6 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Önümüzdeki 5 yılda yıllık ortalama yüzde 13 büyümesi beklenen sektörün 2014 yılında yaklaşık 9,7 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

PwC Türkiye Eğlence ve Medya Sektörü ortaklarından Gökhan Yüksel, rapor sonuçları ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Yaşanan ekonomik kriz Türkiye'de eğlence ve medya sektörünü kısa vadede etkilemiş olmakla beraber sektörün önümüzdeki 5 yılda çift haneli oranlarla tekrar hızlı bir büyüme sürecine girmesini beklemekteyiz. Ekonomik kriz özellikle reklam harcamalarında önemli düşüşe neden olsa da özellikle basılı medyanın bir uzantısı olan dijital mecraların artması ile birlikte televizyon ve dijital medyada reklam sektörü kriz öncesi dönemin önüne geçecektir. Özellikle internet reklamcılığında Türkiye'nin yıllık ortalama yüzde 27'lik büyüme ile en hızlı büyüyen pazarlardan biri olması bekleniyor."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir